Foto: Gouverneur Eugène Holiday door Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De menselijke factor is het grootste struikelblok voor de vorming van een brede regeringscoalitie op Sint-Maarten. Dat staat in het eindrapport van informateurs ombudsman Nilda Arduin en Jan Beaujon, lid van de Raad van Advies.

De informateurs boden maandag het rapport aan gouverneur Eugène Holiday aan. Zij zien potentie in een brede coalitie van winnaar United Democrats (UD) – National Alliance (NA, partij van oud-premier William Marlin) and United St. Maarten party (USp). Die zou veertien van de vijftien zetels in het parlement hebben.

Struikelblokken
Maar zowel de UD als de NA hebben aangegeven dat ‘verschillen in persoonlijkheid, vertrouwen en animositeit de werkelijke struikelblokken zijn voor een stabiele regering’, zo staat in het rapport.

Er zijn veel ogen gericht op de formatie op het eiland: de nieuwe regering zal met de wederopbouw van het eiland aan de slag moeten: Sint-Maarten werd hard geraakt door orkaan Irma in september. Nederland heeft voor de wederopbouw 550 miljoen euro vrijgemaakt.

Jan Beaujon, gouverneur Eugène Holiday en Nilda Arduin

Tweede optie
Als tweede optie noemen de informateurs een combinatie van UD en NA met de St. Maarten Christian Party (SMCP); die zou steunen op dertien zetels.

De SMCP heeft als enige partij uitgesproken dat het uit principiële overwegingen niet in een coalitie wil zitten met Frans Richardson’s USp.

Verdachte stemfraude
Richardson werd vlak voor de verkiezingen gearresteerd als verdachte in een onderzoek naar stemfraude tijdens de verkiezingen van 2016. Hij wordt ook beschuldigd van het aannemen van $370,000 in steekpenningen.

Gouverneur Holiday zal nu een informateur aanstellen die partijen bij elkaar moet brengen in een coalitie. Het nieuwe parlement neemt zitting op 2 april.