Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

WILLEMSTAD – “Als de Venezolaanse vluchtelingensituatie escaleert, dan moet het Koninkrijk der Nederlanden automatisch haar verantwoordelijkheid voor Curaçao nemen.” Dat zegt Lesley Fer, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid voor Curaçao.

De Verenigde Naties heeft de situatie in Venezuela deze week uitgeroepen tot een humanitaire crisis. Fer waarschuwt dat er een ‘destabiliserende situatie gecreëerd wordt, als we over onze capaciteit heengaan en de illegale Venezolanen niet kunnen terugsturen.’

Directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Lesley Fer. Foto: Deya Mensche

Kosten per vluchteling
Volgens hem zal het de overheid dan 250 gulden per dag per vluchteling gaan kosten. Dit is voor basiskosten zoals eten en huisvesting, daar komt ook medische zorg, onderwijs en werkgelegenheid bij. “Wij hebben grote uitdagingen wat betreft financiën, locatie, kennis en capaciteit om een humanitaire crisis aan te kunnen.”

De woordvoerder van de UNHCR – VN Commissie voor Vluchtelingen -, Aikaterini Kitidi sprak dinsdag tijdens een persconferentie in Genève van een humanitaire crisis. Volgens Kitidi hebben meer dan honderdduizenden Venezolanen hun land al verlaten om politieke en economische redenen. Zij verblijven in verschillende asiellanden zonder documentatie.

VN-vluchtelingen verdrag niet getekend
De verklaring van de UNHCR is belangrijk omdat deze aan haar leden heeft gevraagd om de Venezolanen toegang te geven tot de procedures voor vluchtelingen in hun landen. Eerder heeft premier Eugene Rhuggenaath verklaard dat de Curaçaose regering, om economische en financiële redenen, het VN-verdrag voor vluchtelingen op dit moment niet kan tekenen.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, verklaarde in september nog dat Nederland niet veel kan doen, zolang de Venezolaanse president Nicolás Maduro ontkent dat er een humanitaire crisis is.

‘Koninkrijk moet bijspringen’
De Curaçaose minister van Justitie Quincy Girigorie heeft vorig jaar twee verzoeken, voor financiële hulp en mankracht, bij de Nederlandse regering neergelegd. Na de verklaring van de UNHCR is er haast bij deze verzoeken, zegt de minister. “Na diverse risicoanalyses blijkt dat wij de capaciteit hebben om slechts 250 personen te helpen voor een duur van drie maanden. Het Koninkrijk moet dus bijspringen”, benadrukt hij.

Minister Quincy Girigorie. Foto: Deya Mensche

De minister zegt dat er een detentiecentrum gebouwd zal worden met een capaciteit voor 50 mensen. Girigorie wil de plaats nog niet bevestigen, maar hij gaf wel aan dat de constructie 285.000 gulden zou kosten, naast de operationele kosten die ongeveer 1.2 miljoen gulden per jaar zullen bedragen.

Uitbreiding barakken
Ook geeft Girigorie aan dat er 52.000 gulden beschikbaar is gesteld om de gevangenisbarakken te herstellen en dat de capaciteit verdriedubbeld is naar honderd personen. Volgens Girigorie zijn de kosten voor de overheid op dit moment 50 gulden per dag voor elke illegaal, omdat de gevangenisfaciliteit gebruikt wordt.