Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

WILLEMSTAD – Rode Kruis Curaçao heeft plek vrijgemaakt voor 500 Venezolaanse vluchtelingen. Omdat de kritieke toestand in Venezuela toeneemt, treft het Rode Kruis voorbereidingen voor een crisisplan voor vluchtelingen. Afgelopen vrijdag nog zijn twintig ongedocumenteerde Venezolanen door de kustwacht op Curaçao aangehouden.

“We hebben tenten gekocht waar we 500 personen in honderd vijfpersoonstenten kunnen onderbrengen”, bevestigt Hendrik Stomp van het Rode Kruis Curaçao. Volgens Stomp kunnen ze voor zeven dagen hulp garanderen, ook al werken ze met vrijwilligers. Hulp uit Nederland is gewenst, maar als voorwaarde eist Nederland dat Curaçao het Vluchtelingenverdrag uit 1951 ondertekent.

Premier Eugene Rhuggenaath over het vluchtelingenverdrag (bijdrage John Samson)

Tot nu heeft de Curaçaose overheid aangegeven om economische en financiële redenen het verdrag niet te kunnen ondertekenen. Het eiland heeft wel formeel politieke verantwoordelijke genomen: “voorheen was er geen beleid of procedure voor vluchtelingen”, verklaart premier Eugene Rhuggenaath.

“We moeten kijken in welke mate we kunnen voldoen aan het verdrag, zodat we het kunnen tekenen.” De premier benadrukt dat de ingestelde Taskforce Venezuela zich vooral richt op het ontmoedigen van vluchtelingen om naar het eiland te komen.

Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

Moeilijke positie
Volgens VENEX, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao, is de waarschuwing die ze de regering in 2014 hebben gegeven nu uitgekomen. De vereniging vindt dat Nederland Curaçao in een moeilijke positie plaatst, omdat het niet voldoende middelen heeft om een golf van vluchtelingen op te nemen. “Wij willen helpen, maar we zijn nooit uitgenodigd door de autoriteiten. Terwijl we als Venezolanen bepaalde situaties beter kennen”, zegt Carlos Rivas van VENEX.

Minister Girigorie zegt dat hij meerdere gesprekken heeft gehad met de organisatie, maar benadrukt dat hun officiële contactpersoon de consul van Venezuela is.

Maatregelen
Afgelopen september kondigden de Verenigde Staten en Canada de invoering van Speciale Economische Maatregelen aan voor Venezuela. Nederland overweegt samen met de Europese Unie ook maatregelen tegen Venezuela. De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er een humanitaire crisis is, en daarom kan het Koninkrijk der Nederlanden niet op grote schaal hulp verlenen.

Volgens de Nederlandse gezagsdragers zijn de Caribische delen van het koninkrijk al begonnen met het invoeren van het operationele crisisplan, waarbij internationale organisaties zoals het Rode Kruis, UNHCR en OIM hun steun geven. Minister Girigorie bevestigt dat premier Rhuggenaath en hijzelf dagelijks op de hoogte worden gehouden door het lokale crisisteam.

Geen betrouwbare cijfers
Minister Girigorie kan niet exact aangeven hoeveel ongedocumenteerde Venezolanen er op het eiland zijn. “Alle cijfers die genoemd worden zijn speculatief.” Ook ontkent Girigorie dat aangehouden Venezolanen maandenlang in de gevangenis vastzitten, als ze de terugreis naar hun land niet kunnen betalen. “De gemiddelde tijd is vijf dagen voor vrouwen en tussen de zeven tot tien dagen voor mannen”, aldus de minister.

Ook is er een commissie ingesteld die de zorg van de gedetineerde vluchtelingen behartigt. “Wij respecteren mensenrechten en er is een sterk controlemechanisme”, benadrukt Girigorie.