Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

KRALENDIJK – Vluchtelingen hebben recht op opvang. Het College voor de Rechten van de Mens staat achter de richtlijn van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat gevluchte Venezolanen op Aruba, Curaçao en Bonaire behoorlijk moeten worden opgevangen.

Voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens zei tijdens haar bezoek aan Bonaire dat het eiland moet werken aan een opvang voor daklozen, psychiatrische patiënten en vluchtelingen.

Adriana van Dooijeweert over de stituatie op Aruba versus Bonaire

Het probleem met Venezolaanse illegalen is op Bonaire veel minder nijpend dan op de buureilanden, weet ze: “Ik heb begrepen dat de omvang van het probleem op Aruba vele malen groter is dan door de regering gezegd wordt, dat er iedere dag veel mensen uit Venezuela bij komen. Hier op Bonaire is het probleem vrij kleinschalig, maar ieder mens is er een.”

1 ton voor detentie illegalen voor Curaçao, maar niet Bonaire

Een asielzoekerscentrum bouwen op Bonaire ziet Van Dooijeweert niet snel gebeuren en zou bovendien alleen kunnen als Nederland dat financiert. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken beloofde tijdens zijn bezoek aan Curaçao, op dezelfde dag dat Van Dooijeweert op Bonaire was, 100.000 euro voor vergroting van de detentiecapaciteit voor illegalen.

Voor de opvang van vluchtelingen verwees hij naar de UNHCR. Volgens Blok zijn de meeste illegale Venezolanen op de eilanden geen asielzoekers.

Opvang noodzaak
Op Bonaire bestaat geen detentiecentrum of andere opvang voor illegalen. De mensenrechten kunnen in het geding komen als mensen aan hun lot worden overgelaten, aldus Van Dooiijeweert. De collegevoorzitter vindt daarom een opvangfaciliteit op Bonaire een noodzaak. “Als er vluchtelingen zijn die hier niet voor zichzelf kunnen zorgen, die moeten leven van bedelen en misschien van kleine criminaliteit, dan heb je het over mensenrechten.”

Bovendien zijn niet alleen de mensenrechten van vluchtelingen in het geding, ook die de bevolking die hier mee te maken krijgt, bijvoorbeeld als de volksgezondheid wordt bedreigd. In een opvangcentrum zou volgens het College tenminste bed, bad en brood moeten worden geboden voor vluchtelingen, verwarde mensen en daklozen.