Foto: Milton Pieters/StMaartenNews

PHILIPSBURG – Waar door de uitslag van de parlementsverkiezingen een logisch politiek huwelijk tussen winnaar United Democrats (UD) en nieuwkomer St. Maarten Christian Party (SMCP) voor de hand leek te liggen, bleek de praktijk op dinsdag weerbarstiger.

Bronnen rondom de formatiebesprekingen melden dat Wycliffe Smith’s SMCP torenhoge eisen op tafel heeft gelegd, zoals sluiting van bordelen en casino’s en de sluiting van de Festival Village (het hart van de carnavalsfestiviteiten). De UD wordt hierdoor in de armen gedreven van de omstreden partij van Frans Richardson, de United St. Maarten partij (USp).

Omstreden partijleden
Richardson werd op de vrijdag voor de verkiezingen vrijgelaten, nadat hij negen dagen achter de tralies had gezeten op verdenking van stemmen kopen, belastingontduiking en het aannemen van $370,000 in steekpenningen. De nummer twee op de lijst van de USp, Rolando Brison is ook al omstreden, vanwege verduistering van meer dan $40,000 bij een van zijn vorige werkgevers, luchtvaartmaatschappij Winair.

De nummer drie op de USp-lijst, Maria Buncamper-Molanus, heeft een veroordeling voor belastingfraude en valsheid in geschrifte achter haar naam: 12 maanden voorwaardelijk en 240 uur dienstverlening.

Oprichting Integriteitskamer
Tegen deze achtergrond komt de oprichting van de Integriteitskamer, een van de voorwaardes van Nederland voor het vrijgeven van het wederopbouwfonds, in een vreemd daglicht te staan. UD-leider Theo Heyliger zei maandag al dat het kiezen van een coalitiepartner een kwestie van slikken zou worden: “bij de een meer dan bij de ander.”

Dinsdagavond was er nog geen duidelijkheid over welke richting de UD wil gaan met de zoektocht naar een coalitiepartner. Duidelijk is wel dat een UD-National Alliance combinatie, met de partij van oud minister-president William Marlin, is uitgesloten.

National Alliance ook nog kans
De National Alliance, die vijf zetels binnensleepte, geeft de voorkeur aan een coalitie met de USp en de SMCP, maar het zou daarbij net als de UD stuiten op de vergaande eisen van de christelijke partij.

Tenzij Wycliffe Smith water bij de wijn doet, lijkt de UD veroordeeld tot een besmet huwelijk met de USp.

Persoonlijke stemmen

Theo Heyliger nog steeds populair
De verkiezingsresultaten laten zien dat UD-leider Theo Heyliger nog steeds de meest populaire politicus is in Sint- Maarten. Met 1,289 stemmen – 137 minder dan tijdens de verkiezingen in 2016 – liet Heyliger National Alliance leider Silveria Jacobs (895 stemmen) ver achter zich.

De grootste winnaar was opmerkelijk genoeg voormalig minister van Ruimtelijke Ordening Christophe Emmanuel. Hij ging onder een wolk van verdenkingen met betrekking tot de uitgifte van erfpachtgronden en het gunnen van bedenkelijke contracten naar de stembus, maar hij won toch 571 stemmen, 121.3 procent meer dan in 2016.

William Marlin afgestraft
De grootste verliezer was ook al een verrassing; minister van Volksgezondheid Emil Lee, die 259 stemmen won, 61.2 procent minder dan in 2016. Voormalig minister-president William Marlin werd afgestraft door de kiezers: met 445 stemmen won hij er 42.6 procent minder dan in 2016.

USp-leider Frans Richardson ging ook door de electorale wringer na zijn opzienbarende arrestatie kort voor de verkiezingen. Richardson won 315 stemmen, 35.5 procent minder dan in 2016.