Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Staatssecretaris Raymond Knops gaat Sint-Maarten helpen bij het vinden van een oplossing voor de problemen met de vuilstortplaats. De afgelopen twee weken veroorzaakten branden op de stort grote problemen in Philipsburg.

De discussie over een verbrandingsinstallatie die elektriciteit moet gaan opwekken voor het eiland loopt al vele jaren, maar er is nog geen oplossing in zicht.

Knops verwelkomde de suggestie van interim minister-president Leona Marlin-Romeo, om samenwerking te zoeken met de Franse kant van het eiland. “Ik denk dat dat noodzakelijk is, gelet op de schaal van het eiland. Het zal een historisch moment zijn als we dit voor Sint-Maarten kunnen oplossen.”

Staatssecretaris Raymond Knops en interim minister-president Leona Marlin-Romeo. Foto: Hilbert Haar

Hulp na orkaan Irma
Knops was vorige week in Brussel om over Europese hulp na de verwoestende orkaan Irma in september te spreken. Marlin-Romeo reist binnenkort naar Brussel af met hetzelfde doel. De staatssecretaris is op Sint-Maarten om de wederopbouw te bespreken. Hij was woensdag op Sint-Eustatius om daar het volk te woord te staan over de recente Nederlandse interventie op dat eiland.

De staatssecretaris heeft verder gezegd dat het niet de bedoeling is om een groot deel van het nieuwe ziekenhuis te financieren uit het wederopbouwfonds van 550 miljoen euro. Minister Emil Lee (Volksgezondheid) lobbiet al geruime tijd voor een Nederlandse extra bijdrage van 25 miljoen dollar.

Businessplan
Nog dit jaar begint de bouw van een nieuw ziekenhuis, dat orkaanbestending moet worden en een regionale functie voor omliggende eilanden kan vervullen. “Er moet een goed businessplan komen. Nederland is bereid om te helpen, maar het initiatief moet van Sint-Maarten komen”, aldus Knops.