Foto: Laura Bijnsdorp

ORANJESTAD – “Mijn vrouw en ik hebben gisteravond besloten elders te gaan slapen met onze drie kinderen. De rook was ondraaglijk”, zegt Alston Lourens. Hij woont in de hoofdstad Philipsburg op Sint-Maarten. Nog geen kilometer verderop is de afvalstortplaats van het eiland, waar vijf dagen geleden brand ontstond.

De recente branden op de vuilstortplaats zijn niet de eerste. “Er was een jaar waarin we achttien branden hadden en in een ander jaar wel negentien”, zegt Lourens.

Tekst gaat verder onder de video
Door Laura Bijnsdorp

Voor ondertiteling: rechtsonderaan het ondertitelings icoontje aanzetten

De ‘dump’
Er is op Sint-Maarten geen goed werkend afvalverwerkingssysteem. De ‘dump’ ontstond tientallen jaren geleden als tijdelijke vuilstortlocatie voor het niet-vloeibare afval van het eiland. Er is nooit een andere oplossing gekomen en de vuilstortplaats ziet er op het er op het eerste gezicht uit als een willekeurige heuvel op het eiland. Lourens: “We hadden dit probleem allang moeten oplossen.”

The Nature Foundation (Stichting Natuur) zal opnieuw 350 maskers uitdelen, betaalt met donaties die ze sinds de brand hebben ontvangen. “Hoewel we vinden dat de autoriteiten de verantwoordelijkheid moeten nemen om maskers uit te delen aan de bevolking, hebben we het initiatief genomen om de maskers vrij beschikbaar te maken, op basis van wie het eerst komt het eerst maalt”, zegt Tadzio Berviets, de manager van The Nature Foundation.

“We hebben het over de bouw van een nieuw ziekenhuis maar deze branden, die een gevaar zijn voor eenieders gezondheid, zijn al meer dan tien jaar aan de gang”, zegt Lourens tot het uiterste gedreven.

Vanaf de belangrijkste cruiseschiphaven kan je de dump gewoon zien. Foto: Laura Bijnsdorp

Geen mooi gezicht
“Ik heb al mijn tours in Philipsburg deze week moeten afzeggen”, zegt Juan Pablo Piscione die een tourbedrijf heeft.” Vanaf de belangrijkste cruiseschiphaven kan je de dump gewoon zien liggen. “Dat is geen mooi gezicht voor het eiland”, zegt Juliana Davis, een cruiseschippassagier op bezoek.

Wanbeleid
Vanwege de giftige rook, zijn het gouvernementsadministratiegebouw, scholen en andere faciliteiten al vanaf maandag gesloten. De relevante autoriteiten zijn nog steeds bezig de branden te onderzoeken, waarvan sommigen vermoeden dat er sprake is van brandstichting.

Op woensdag bespraken parlementsleden de brand. De minister van Volksgezondheid Emil Lee, gaf tijdens de vergadering aan dat het huidige gebrekkige beleidscontract debet is aan de afvalbranden. Het contract werd in december 2017 vernieuwd.