Foto: Kees Broere

PHILIPSBURG – De financiering voor de bouw van een nieuw algemeen ziekenhuis is rond. Dat heeft minister Emil Lee van Volksgezondheid aankondigd.

“We hebben 135 miljoen gulden bij elkaar gekregen van financiële instellingen in Sint-Maarten en Curaçao”, aldus de minister. “De volledige investering is gebaseerd op specificaties na orkaan Irma.” Dit betekent dat het nieuwe hospitaal bestand zal zijn tegen categorie 5+ orkanen.

Volgens de minister kan de bouw van het ziekenhuis al in maart of april beginnen. De verwachte constructietijd is drie jaar.

Banen
De constructie van het ziekenhuis levert nieuwe banen op in de bouw. “Maar het ziekenhuis biedt ook mogelijkheden voor economische diversificatie. Het wordt een medisch centrum van excellentie, en het gaat patiënten aantrekken van omliggende eilanden. Dat levert weer meer en goedbetaalde banen op”, stelt de minister.

Het originele plan voor het ziekenhuis ligt even in de ijskast. Het plan was om een nieuwbouwgedeelte te plaatsen achter het bestaande hospitaal, dat daarna zou worden afgebroken om ruimte vrij te maken voor een nieuwe vleugel.

Na orkaan Irma in september zijn de plannen herzien. Het eerste nieuwbouwgedeelte wordt in beton uitgevoerd – en daarvoor is nu de financiering rond. De vleugel wordt alleen aangebouwd als Nederlands hiervoor fondsen – 25 miljoen dollar – beschikbaar stelt.

“Het businessplan voor het ziekenhuis is gebaseerd op een investering van 75 miljoen dollar, niet op een investering van 100 miljoen dollar”, zegt de minister.

Minister Emil Lee. Foto: Hilbert Haar

Medisch toerisme
Minister Lee wil af van het plan om een buitenlandse onderneming medisch toerisme te laten bedrijven in het ziekenhuis. “Dat zou betekenen dat wij de investering moeten doen en dat alle winst naar het buitenland gaat.”

De minister heeft zijn pijlen gericht op ‘regionaal medisch toerisme’, waarbij het ziekenhuisdiensten gaat verrichten voor patiënten van omliggende eilanden.