Foto: Esther Henry

ORANJESTAD – “We willen een rechtvaardig en eerlijk dialoog! We hebben dromen voor ons eiland, net zoals de Nederlanders die hebben voor hun land. Laat onze kinderen dromen!” Jacintha Bryce, organisator van een protest tegen het Nederlandse ingrijpen in het lokale bestuur, laat woensdagmiddag duidelijk van zich horen.

Een groep bewoners van Sint-Eustatius liep woensdag mee met een protestmars van de luchthaven naar de vergadering op het stadhuis met staatssecretaris Raymond Knops.

Leuzen van de protestmars. Foto: Esther Henry

Boodschap aan de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Foto: Esther Henry

Walter Hellebrand, bewoner en Directeur Monumenten: “Ik heb gesproken met de (door Nederland benoemde) Commissie van Wijzen. Ik heb sterk het gevoel dat ze al een conclusie hadden getrokken voor ze naar Sint-Eustatius kwamen.” Vanwege het rapport van de commissie, die het openbaar lichaam van Sint-Eustatius heeft doorgelicht, besloot Den Haag in te grijpen en de plaatselijke regering over te nemen.

Walter Hellebrand over zijn ervaring met de Commissie van Wijze Mannen (Engels gesproken)

Stadhuis
“Dit is een vreselijke situatie, aangezien wij vrije mensen zijn”, vindt Brenda van Putten, een gepensioneerde. “Ik maak me zorgen dat de Nederlanders, waar wij bij zouden horen, op zo’n korte termijn al hier zijn, en zo’n beslissing kunnen nemen. Ik hoop dat onze regering kan aanblijven of verkiezingen kan organiseren in plaats van dit.”

Cherida Creebsburg, beleidscoördinator bij Rijksdienst Caribisch Nederland, zegt: “Ik ben teleurgesteld dat het zover heeft kunnen komen. De beslissing is gebaseerd op één rapport. Ik vind het resultaat van het rapport zeer overschat. Ze horen de hele gemeenschap eerst te raadplegen. Laten we samenwerken en een oplossing vinden!”

Staatssecretaris Knops in gepsrek met Statianen. Foto: Esther Henry

Nieuwe regering
“Ik voel me vandaag zeer welkom”, zo opende Knops de vergadering in het stadhuis. “De volledige democratie zal zo spoedig mogelijk hersteld worden.” Knops is voornemens Sint-Eustatius ‘regelmatig bezoeken om getuige te zijn van het herstel’. “Uitdagingen die de mensen van Sint-Eustatius lange tijd ervaarden, zullen nu aangepakt worden, zoals infrastructuur”, belooft de staatssecretaris. “De gemeenschap van Sint-Eustatius zal ingelicht worden over elke beslissing en wordt uitgenodigd om waar mogelijk hun inbreng te leveren.”

Tubbergen Mervyn Stegers (links), Raymond Knops (midden) en Mike Franco (rechts). Foto: Esther Henry

Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, is aangesteld als regeringscommissaris van Sint-Eustatius. Mervyn Stegers uit Nederland is zijn vervanger. Er is gekozen voor twee personen die niet van het eiland zijn, omdat ze ‘neutraal zijn en geen deel uitmaken van de gemeenschap’, aldus de staatssecretaris.

“Ik doe dit met pijn in mijn hart. Ik ben niet blij. Maar we zullen ervoor zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft”, belooft Knops aan het publiek in het stadhuis.