Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – De Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneriano (consumentenbond FTpKB) heeft in 2017 bij haar jaarlijkse controle, 4.020 verschillende producten die verlopen waren aangetroffen. Het gaat voornamelijk om eetwaar in blik verspreid over 22 supermarkten en minimarkten op Bonaire

Volgens Ewald George Abdul, functionaris van de Bonairiaanse consumenten stichting, is dit met 2.114 bijna een verdubbeling in vergelijking met 2016. Maar volgens supermarkteigenaren is het niet realistisch om helemaal geen verlopen producten in de schappen te hebben.

Waarschuwingen
De stichting controleert voedselwinkels en geeft hun constateringen door aan de directie Toezicht en Handhaving (directie T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Het OLB is gemachtigd om waarschuwingen te geven, en de desbetreffende ondernemers te verzoeken om de producten uit de schappen te laten halen.

Genny Wuzheng, manager van Lucky Supermarket, is in 2017 twee keer bezocht door de FTpKB. “Ik vind de controles goed. De verlopen producten die bij ons zijn aangetroffen, waren voornamelijk productenin blik en sappen. Wij hebben dit gewoon door drukte over het hoofd gezien.”

Afgelopen december heeft Wuzheng één personeelslid alle schappen laten nalopen. “We hebben de medewerkers geïnstrueerd om extra op te letten. U mag zelf controleren of nu alles oké is.”

Haalbaarheid
Het liefst zien de FTpKB en directie T&H nul verlopen producten bij de supermarkten in de schappen staan. Ondernemer Wuzheng geeft aan dat dit niet makkelijk is. Dit bevestigt ook de voorzitter van de Verenging van Bonairiaanse Importeurs en Supermarkten (VBIS), Frits van Ham, die vijftig handelszaken vertegenwoordigt. Van Ham is ook mede-eigenaar van Supermarkt More For Less.

‘Het kan voorkomen dat je verlopen producten over het hoofd ziet’

Volgens hem begint het bij het openen van de container. Dan kan de ondernemer al zien of een product over datum of niet is. Gezien de vele verschillende producten in de winkel, waarbij wekelijks nieuwe bijkomen of later dan gepland aankomen, kan het volgens Van Ham voorkomen dat ‘je wat over het hoofd ziet’.

Assistent bedrijfsleider Jordy Koops, van Van Der Tweel Supermarkt, heeft rond de 18.000 verschillende producten in de winkel staan. Om verlopen producten in de schappen minimaal te houden, is er onder meer een vaste controle op elke maandagochtend.

Meningsverschil
FTpKB ziet liefst dat de directie T&H de supermarkten met grotere regelmaat controleert op verlopen producten. Directrice Joan Brewster-Theodora van directie T&H; “het idee wordt geschept dat wij hetzelfde doen als de FTpKB. Terwijl dit niet het geval is. FTpKB heeft twee taken – controle op de BonKompra (36 basisproducten met een maximumprijs) en verlopen producten- en wij hebben een handjevol mensen om taken uit te voeren op zeven domeinen. Waaronder ook controle van vervaldatum. De intensiteit waarmee zij controleren, kan niet van ons worden verwacht.”

Zelf inspecteert directie T&H standaard drie keer per jaar op verlopen producten in supermarkten.

‘Het verkopen van verlopen producten is bovendien strafbaar’

Eigen verantwoordelijkheid
Zowel Van Ham, Abdul en Theodora-Brewster zijn het eens dat de ondernemers de verantwoordelijkheid dragen om verlopen producten niet aan de consument te verkopen. Dit is bovendien wettelijk strafbaar. Het waarnemend hoofd van de Hygiënische Dienst, Gabriël Van Arneman, gaat nog verder: “de ondernemer is zelf ook verantwoordelijk voor het voorzien van producten van de juiste etikettering.”