Fred van Ham - foto: Belkis Osepa

Frits van Ham – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Supermarkt More for Less sluit een gang naar de rechter niet uit als de Bonairiaanse overheid stipt vasthoudt aan de maximumprijzen voor bepaalde levensmiddelen.

 
“We hebben een vrije economie. De overheid kan niet van ons verwachten om onder de kostprijs te gaan verkopen. Armoede bestrijd je niet door maximering van de prijzen, want dan krijg je Venezolaanse toestanden”, zegt Frits van Ham, eigenaar van More for Less verbolgen.

Belkis Osepa in gesprek met Frits van Ham

More for Less en ook andere supermarkten op Bonaire kregen recent prijscontroleurs van het Openbaar Lichaam van Bonaire over de vloer. Ze controleren met een vier pagina’s tellende lijst van producten in de hand of de supermarkten zich houden aan de sinds vorig jaar november vastgestelde prijzen.

 
More for Less kreeg een tik op de vingers voor een aantal producten en haalde onder andere kip, gehakt, rijst, maismeel en babyvoeding uit de schappen. Als ze die producten boven de maximumprijzen verkopen riskeert de supermarkt een boete van tienduizend dollar.

maximum (640x480)

 
Calvé
More for Less en andere supermarkten op het eiland zijn tegen maximering van prijzen. Verschillende supermarkten, onder andere een aantal Chinese supermarkten en Van der Tweel, hebben bepaalde producten uit de schappen gehaald. De producten op de lijst vallen onder een vastgestelde productengroep van noodzakelijke levensbehoeften. Van Ham vindt dat er sprake is van pure willekeur. “Waarom is er geen maximumprijs voor alle merken rijst? En alleen Calvé pindakaas valt onder het maximumprijzenbeleid, maar andere pindakaas niet.”

 
Van Ham legt uit dat de maximumprijs voor bijvoorbeeld de kleine verpakking van de rijst Blue Ribbon onder zijn kostprijs ligt. “Ik lijd verlies. Mijn personeel wil aan het einde van de maand hun loon hebben. Als ik onder de kostprijs ga zitten, dan gaat de tent dicht en staat het personeel op straat. Dan hebben zij geen geld om eten te kopen. Dat is de niet oplossing.” Volgens de supermarkten heeft het maximumprijzenbeleid van de overheid niet alleen gevolgen voor de supermarkten, maar ook voor de leveranciers en importeurs.

 
Hoge prijzen
Consumenten klagen al een lange tijd over de hoge prijzen in de supermarkten op de BES-eilanden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat boodschappen op Bonaire ruim 40 procent duurder zijn dan in Nederland. Terwijl productprijzen sinds de dollarisatie enorm zijn gestegen en supermarkten de verlaagde Algemene Bestedingsbelasting (een soort BTW, red.) niet volledig doorberekenen aan de consument.

 
Toch vindt Van Dam dat het argument dat supermarkten ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben niet op gaat. “Als de consument een fatsoenlijk inkomen heeft, dan kunnen ze het wel betalen. De overheid moet iets doen aan de inkomens, zonder dat de economie ontwricht wordt. De mislukte inkomenspolitiek van Bonaire kan niet over de rug van de supermarkten worden uitgevochten. We halen producten uit Nederland en hebben dus vrachtkosten. We hebben ook hoge energiekosten want ik heb een gekoelde winkel. De concurrentie tussen de supermarkten is moordend op Bonaire.”

 
Van Ham is voorzitter van de Vereniging van Bonairiaanse importeurs en supermarkten en wil zo spoedig mogelijk met de overheid aan tafel om over het probleem te praten. Als het gesprek op niets uitdraait dan overweegt hij de gang naar de rechter. “We zijn al bezig met de voorbereidingen. Het hangt van de overheid af.”

 
De kwestie heeft de aandacht van het Bestuurscollege. Begin deze week spreekt het college met de supermarkten en andere stakeholders op de levensmiddelenmarkt.

 
Door Belkis Osepa