De nog lege schappen waar babymelk stond - door Belkis Osepa

De nog lege schappen waar babymelk stond – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft in samenspraak met supermarkten, importeurs en werkgevers besloten de controle van de maximumprijzen in de supermarkten op te schorten voor maximaal drie maanden.

 
De supermarkten op het eiland hebben bijna een week geleden verschillende producten uit de schappen gehaald. Donderdagmiddag zijn de schappen weer bijgevuld en de producten worden opnieuw verkocht voor meer dan de vastgestelde maximumprijs.

Edsel Winklaar en Frits van Ham over de maximumprijzen

Op Bonaire ontstond deze week commotie toen verschillende producten van bepaalde merken en verpakkingen zoals kip, gehakt, rijst, babymelk, maismeel en pindakaas niet meer te verkrijgen waren. De supermarkten hebben de producten uit de schappen gehaald nadat prijscontroleurs van de Bonairiaanse overheid proces-verbalen uitdeelden, omdat zij de bepaalde levensmiddelen boven de door de overheid vastgestelde maximumprijzen verkochten.

 
De supermarkten willen geen verlies lijden door onder de kostprijs te verkopen. Wettelijk is bepaald dat de supermarkten vanaf november vorig jaar strafbaar zijn en een boete van tienduizend dollar riskeren als zij de maximumprijzen overschrijden.

 
Impasse
Afgelopen dinsdag heeft gedeputeerde Edsel Winklaar belast met Economische Ontwikkeling aan tafel gezeten met de Vereniging van Supermarkten en Importeurs, vertegenwoordigers van de Chinese supermarkten en de betrokken diensten belast met controle en handhaving om uit de impasse te komen. De situatie begon nijpend te worden en volgens inbellende luisteraars op de lokale radio op Bonaire was er zelfs een schaarste van een speciaal merk babymelk.

 
Volgens Winklaar moeten de partijen tot een goede oplossing komen waarbij een basispakket van producten voor de eerste levensbehoeften wordt samengesteld met prijzen die betaalbaar zijn voor de consument. Voorzitter Frits van Ham van de Vereniging van Supermarkten en Importeurs is tevreden met het bereikte akkoord. “We zijn tot een besluit gekomen zonder voorwaarden vooraf. Wij zijn ons degelijk van bewust dat de inkomens van zeker dertig tot veertig procent van de Bonairianen absoluut ontoereikend is om een fatsoenlijk boterham te eten. We willen wel die verantwoordelijkheid nemen om op zeer korte termijn te komen tot een bepaald pakket om de eerste noden te verlichten.”

 
Inkomens
Van Ham benadrukt dat niet de productprijzen het probleem zijn, maar de inkomens op het eiland. Een zeskoppige commissie gaat de komende drie maanden buigen over het probleem van de maximumprijzen en het basispakket van producten. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de Nederlandse supermarkten, Chinese supermarkten, de Bonairiaanse conumentenbond UnkoBon, de Tienda pa Konsumidó en twee vertegenwoordigers van de betrokken overheidsdiensten. De commissie krijgt advies van het Nederlandse onderzoeksbureau SEO.

 
Door Belkis Osepa