Met 21 artikelen aangeschaft voor dit onderzoek is nauwelijks een kleine kartonnen doos gevuld - foto: Hazel Durand

Met 21 artikelen aangeschaft voor dit onderzoek is nauwelijks een kleine kartonnen doos gevuld – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Op Saba is de aanschaf van essentiële producten voor dagelijks levensonderhoud dubbel zo duur als in Nederland en bijna 40 procent duurder dan in Bonaire.

 
Enige weken geleden hebben de verslaggevers van Caribisch Netwerk zowel Nederland als op Bonaire producten aangeschaft die dagelijks nodig zijn voor persoonlijke hygiëne en simpele voeding. De uitkomst van dat vergelijkend onderzoek was verbluffend. Op Bonaire waren de boodschappen gekocht in een goedkope buurtsupermarkt bijna de helft duurder dan dezelfde boodschappen in Nederland bij de Lidl.

 
Op Saba blijkt een selectie van dezelfde producten het dubbele te kosten dan die aangeschaft in de Lidl in Hilversum en zelfs nog 39 procent duurder dan de spullen die zijn gekocht bij Wing Cheung op Bonaire. Het gaat over zaken als rijst, boter, brood, aardappelen, eieren, kip, kaas, thee, toiletpapier, zeep en waspoeder.

 
Voorraad
Sommige artikelen waren in geen van de vijf supermarkten van Saba te krijgen. Er moest echt gezocht worden naar waar het gewenste product voorradig was, maar er is steeds op gelet de aanschaf te doen in de voordeligste supermarkt. Voor de 21 items die op Saba konden worden gekocht voor de vergelijking met Nederland en met Bonaire, is in totaal 89,90 dollar afgerekend (€ 65 tegen € 30,92 in Nederland ).

 
De eigenaar van Saba Emporium Market die er trots op is dat haar supermarkt de reputatie heeft de goedkoopste te zijn, moet toegeven dat haar prijzen torenhoog uitsteken boven de Nederlandse. Ze schrijft dat toe aan de hoge transportkosten en aan de 6 procent import belasting. “Ik probeer mijn prijzen in toom te houden, maar ik maak niet eens winst op artikelen als aardappelen of uien door de prijs die ik moet betalen voor het transport,” zegt Christina Baidya.

 
Ze legt uit dat de transportkosten die gerekend worden voor een doos blikjes of andere droge voeding, één dollar vijftig of twee dollar bedraagt, maar dat ze voor bederfbare waren die gekoeld naar het eiland komen al direct vijftien dollar per doos moet betalen, hetzelfde als voor een doos diepvriesproducten. “Aan boord van het vrachtschip staan zelfs de aardappelen en de uien in de koelruimte”, klaagt ze. “Dat is niet eens nodig, maar je betaalt toch de prijs. En dan kan ik vaak van groenten of fruit niet alles verkopen omdat het er na een tijd niet meer goed uitziet en de klant het niet meer wil hebben.”

 
Profiteren
De consumenten hebben geen begrip voor de argumenten van de winkeliers en vinden de prijzen op Saba overdreven. “De winkeliers klagen over de belastingen en de transportkosten, maar ik vind dat ze met hun prijzen profiteren van de situatie”, zegt Maegan Hassell. “Om gezonde maaltijden met een stukje vlees op tafel te kunnen zetten en huishoudelijke artikelen te kopen voor een familie van vier, betaal ik tussen de 350 tot 450 dollar per week”.

 
Camile Blackman meende dat na 10-10-10 de voedselprijzen zouden zakken. “Ik dacht dat we een beter aanbod zouden krijgen, dat we konden rekenen op subsidie en dat de levensduurte zou afnemen, maar in plaats daarvan zijn prijzen twee of drie keer hoger geworden.”

 
Biadya wijst er op dat de hogere prijzen ook het gevolg zijn van hogere kosten die worden doorberekend door de leveranciers in St. Maarten. Die verwerken nu alle douane tarieven in hun prijs. “Toen Saba en St. Maarten nog samen behoorden tot de Nederlandse Antillen en één land waren, gebeurde dat niet. Als de koopwaar is aangekomen op Saba kost het vervoer van de haven naar de supermarkt ook nog eens gemiddeld 45 dollar per lading.”

 
Sint Maarten
Patricia Nation leidt een familie van vijf en vindt het goedkoper om op St. Maarten te winkelen. Ze moet dan wel de boot voor 80 dollar op en neer gaan. Ze mag 500 dollar aan boodschappen belastingvrij meebrengen naar Saba. “Ik doe elke maand mijn grote boodschappen op St. Maarten, want als ik er toch moet zijn, kan ik geld besparen.” Ze zegt alleen brood en groenten te kopen op Saba vanwege hun bederfelijkheid.

 
Prijsvergelijking Saba, Bonaire en Nederland (klik om te vergroten)
SA-BO-NL

 
Door Hazel Durand en Jamila Baaziz