- foto: Hazel Durand

Foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Drie van de grootste supermarkten op Saba – My Store Supermarket, Big Rock Supermarket en Unique Supermarket- hebben samen gedeputeerde van Economie Christopher Johnson een ‘Covenant of Cooperation’ getekend, waarin maximumprijzen voor vijftien producten zijn vastgesteld.

Deze producten zijn: thee, Vienna sausages, jodiumzout, rijst, bakmeel, sommige merken melkpoeder, gecondenseerde koffiemelk, boter, zoete olie, suiker, cornflakes, pasta, sommige soorten kaas en vlees.

De basis van de overeenkomst is dat er geen prijsverhogingen voor producten komen die al op of onder de maximumprijs zitten en geen prijsverlagingen voor producten die nu boven de maximumprijs zitten. Er worden geen prijzen verhoogd zonder overleg.

Levensonderhoud
De kosten van levensonderhoud zijn extreem hoog op Saba. De aanschaf van essentiële producten voor dagelijks levensonderhoud is dubbel zo duur als in Nederland en bijna 40 procent duurder dan in Bonaire. Het eilandbestuur laat via een persbericht weten daarom de ‘Covenant of Cooperation’ te hebben geïntroduceerd, als een eerste stap naar een oplossing.

De supermarkteigenaren zullen elke drie maanden met elkaar om de tafel zitten maar zullen ook bij elkaar komen wanneer importeurs de prijzen verhogen. Verder worden regelmatig factoren als inflatie, veranderingen in de wereldwijde vraag en aanbod van producten en transportkosten besproken.

“We proberen te helpen waar het kan”, zegt Adelina Hassell, eigenaar van Unique Supermarket. “We moeten rekening houden met de hoge importkosten maar ondanks dat zullen we ons aan de afgesproken prijzen houden. We hopen dat onze klanten de inspanningen waarderen.”

Door Hazel Durand