Een deur van de supermarkt wordt beter beveiligd  Foto Aimed Ayubi

Een deur van de supermarkt wordt beter beveiligd – foto Aimed Ayubi

KRALENDIJK – Voorzitter Frits van Ham van de Vereniging van Bonairiaanse Importeurs en Supermarkten (VBIS) wil komende week met de leden praten over de overvallen op het eiland en de beveiliging van de winkels. Vooral supermarkten, toko’s en restaurants zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van atrako’s.

Na ruim een week van relatieve rust vond er gisteravond weer een gewapende overval plaats. De toko Maiky Minimarket bij Yatu Baku werd overvallen door twee gemaskerde mannen met vuurwapens. Ze gingen er onder andere met het kassageld vandoor.


Actief
Sinds de aankondiging van een offensief door politie en justitie tegen de explosieve golf overvallen, was er -tot gisteravond- geen gewapende overval meer gepleegd. Toch waren de criminelen nog wel actief. De persberichten van het Korps Politie Caribisch Nederland laten zien dat diefstallen en woning- en winkelinbraken onverminderd doorgaan.

Slachtoffer
In de laatste week van juli werden er zeven atrako’s (gewapende overvallen en straatroof) gepleegd. Zes ervan op restaurants en supermarkten. Ook Frits van Ham, eigenaar van supermarkt More for Less in Nikiboko is een aantal maanden geleden slachtoffer geworden van een ramkraak. “Ik moet een geheel nieuw schuifdeurautomaat aanschaffen. Door de defecte schuifdeur en de airco’s in de supermarkt die aanstaan, verlies ik veel energie. Dat betaalt niemand. Ik schat de kosten al op veertienduizend dollar.”

Binnen en buiten More for Less staan camera’s en de recherche heeft de opnames daarvan. Tot eind juli zijn er vierentwintig overvallen gepleegd, maar de politie heeft relatief weinig verdachten opgepakt. Er zijn tot dan negen aanhoudingen verricht, aldus hoofd recherche Alwyn Braaf. Een speciaal ‘atrakoteam’ onderzoekt de overvallen. Het Korps Politie Caribisch Nederland kampt met een personeelstekort. Korpschef Hildegard Buitink heeft afgelopen week drie Arubaanse politieagenten beëdigd om het korps te versterken.

Pessimisme
Ondanks de maximale inzet van het KPCN, klinkt Van Ham toch pessimistisch over het terugdringen van de criminaliteit. “We kunnen niet veel doen. We hebben camera´s, het alarm gaat af en toch gebeurt het.” Op het eiland gaan de geruchten dat het om overvallers gaat die pas uit de bak zijn en geen inkomen hebben, aldus Van Ham. “Op straat hebben ze het over draaideurcriminelen. Na een serie atrako´s gaan ze weer de bak in en krijgen dan drie keer per dag eten in de gevangenis. Daar hebben ze gratis kost en inwoning.”

Ook wordt er gesproken over Curaçaoënaars die naar Bonaire komen om overvallen te plegen. Van Ham: “Hier in de gevangenis word je beter behandeld. Dan is het aantrekkelijker om de overval hier te doen. Dat zijn de neveneffecten als je goed bent voor de maatschappij.”

Door Belkis Osepa