Wietze Koopman - foto: Belkis Osepa

Wietze Koopman – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon vindt dat de lokale overheid de consumenten niet beschermd tegen de machtspositie op de levensmiddelenmarkt. Volgens Unkobon zijn er geen concrete maatregelen getroffen om supermarkten te verplichten de lagere Algemeen Besteding Belasting (ABB) door te berekenen in de prijs.
Per 1 januari is een ABB belastingvoordeel ingegaan, maar een meerderheid van de supermarkten vragen nog steeds hogere prijzen. De prijsverlagingen moeten juist de consumenten die in precaire economisch-financiële situatie verkeren, tegemoet komen. Unkobon heeft al een aantal keren aan de bel getrokken.


Prijscontroles
De Rijksoverheid en de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben in oktober 2012 afgesproken dat indien het nodig was, er prijscontroles uitgevoerd moesten worden. Volgens Koopman zijn ambtenaren wel de winkels ingegaan, maar is niets met prijscontroles gedaan. En nu blijkt dat het voordeel onvoldoende is doorberekend, moet de overheid eerst wettelijke maatregelen nemen om de supermarkten dit te verplichten.

Prijsmaatregel
Koopman stelt naar aanleiding van een recent interview vaan gedeputeerde Burney El Hage van Economische Zaken, dat de lokale overheid niet werk aan de bescherming van de consument. Koopman: “Ik ben het met El Hage eens dat het vaststellen van maximum prijzen op lange termijn niet werkt. De door SEO Economisch Onderzoek aanbevolen prijsmaatregel kan echter op korte termijn wel degelijk werken. Maar dat vraagt dat de lokale overheid aan het werk gaat om de consumenten te beschermen tegen de machtspositie van enkele grote spelers op de levensmiddelenmarkt. Helaas kiest El Hage daar niet voor.”
Door Belkis Osepa