PHILIPSBURG – De University of St. Martin (USM) gaat toch weer open in januari, nadat de universiteit eerder had aangekondigd uitstel van betaling aan te gaan vragen. Na orkaan Irma is de enige volksuniversiteit van het eiland in zwaar weer gekomen.

Voorzitter Valerie Giterson-Pantophlet zei eerder deze maand dat de financiële hulp van de overheid drie maanden te laat komt. Deze week zijn de partijen echter toch tot elkaar gekomen, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring. Na een twee uur durende vergadering is besloten dat de universiteit op 15 januari weer open gaat.

Zonder de universiteit is er geen lokale mogelijkheid om af te studeren met een associates-, bachelor- of mastertitel.

De universiteit krijgt financiële steun om het nieuwe jaar te beginnen en het overheidsaccountantbureau Soab gaat aan de slag met een financiële en een management audit.

Wet hoger onderwijs
Het ministerie van Onderwijs heeft de door de universiteit verlangde wet op het hoger onderwijs hoog op de agenda geplaatst. Het ministerie belooft dat deze wet in juni volgend jaar klaar zal zijn voor goedkeuring door de ministerraad.

Omdat er in februari verkiezingen zijn, zal de samenstelling van de ministerraad tegen die tijd niet meer hetzelfde zijn. Na goedkeuring door de ministerraad moet de wet nog langs de Raad van Advies voor het parlement zich er over kan buigen.

De wet op het hoger onderwijs moet gaan voorzien in structurele financiering.