Foto: Redactie

PHILIPSBURG – Het bestuur van de Universiteit van Sint-Maarten (USM) vraagt deze maand uitstel van betaling aan en weigert het aanbod van de regering voor financiële hulp. De universiteit gaat derhalve sluiten.

Minister Silveria Jacobs (Onderwijs) had USM drie maandelijke betalingen van 230.000 gulden aangeboden, en een tot 3 miljoen gulden verhoogde subsidie tot het moment dat de landsverordening (wet) Hoger Onderwijs is voltooid. De universiteit heeft 250.000 gulden per maand nodig om te overleven.

Daar zaten wel voorwaarden aan verbonden: USM moest instemmen met een onderzoek door overheidsaccountantsbureau Soab naar het financieel beheer en de structuur van de stichting, waar de universiteit onder opereert. Ook moest USM maandelijks rapporteren over de besteding van de overheidshulp.

De voorwaarden zijn niet werkbaar volgens bestuursvoorzitter Valerie Giterson-Pantophlet. “Dit is geen reddingsplan; het komt drie maanden te laat.” Het bestuur van USM besloot op 23 november al om uitstel van betaling aan te vragen. De stichting USM vroeg in oktober een subsidieverhoging van 1.6 tot 1.8 miljoen gulden per jaar aan.

Minister Silveria Jacobs (Onderwijs). Foto: Hilbert Haar

“USM heeft besloten om de toekomst van haar studenten en werknemers op het spel te zetten, om te bewijzen dat de overheid verantwoordelijk is voor haar ondergang”, reageert minister Jacobs in een verklaring.

USM is zwaar getroffen door orkaan Irma. Zonder de USM zal er geen lokale mogelijkheid zijn om af te studeren met een associates-, bachelor- of master-titel.