Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Zestig procent van de jongeren op Curaçao drinkt dagelijks frisdrank. Eén op de vijf eet drie keer per week fastfood. Daarbij  bewegen Curaçaose jongeren veel minder dan hun leeftijdsgenoten in de regio.

Deze levensstijl is volgens onderzoekster Soraya Verstraeten van het Volksgezondheid Instituut op Curaçao een recept voor obesitas.

Door Elisa Koek

Woensdag werd op Curaçao de documentaire Fed Up vertoond. In de documentaire wordt uitgelegd waarom niet per se beweging, maar voeding ter grondslag ligt van obesitas en zwaarlijvigheid. Toegevoegde suikers aan bijna al het supermarkteten en fastfood zorgen ervoor dat het soms onmogelijk wordt om af te vallen.

 “Zestig jaar geleden was ondervoeding juist een groot probleem”

“De ketens worden echt als ‘bad boy’ afgeschilderd in de docu Fed Up”, maakt Verstraeten als kanttekening. “Vijftig, zestig jaar geleden was ondervoeding juist een groot probleem. We hadden dan vanavond een discussie gehad over hoe we goedkoper, calorierijk voedsel op zo veel mogelijk plekken konden verspreiden.”

Verstraeten vindt dat dat succesvol is gebeurd de laatste tientallen jaren. “Dat gezegd te hebben, is obesitas wel een probleem op Curaçao: twee derde van de volwassenen heeft overgewicht een éénderde obesitas.”

Eten als status
Elmer Hato probeert al jaren onder de honderd kilo te komen. De informatie die ‘Fed Up’ laat zien, is niet nieuw voor hem. “Ik moet gewoon minderen en beter eten, maar het is moeilijk. Vooral de ‘sapjes’ laten staan is moeilijk.” Ook hij leidt de slechte eetgewoontes terug naar het verleden: veel eten en niet slank zijn, is deel van je status. “Je wilt je karretje volgooien met lekkere dingen: zo kan je laten zien dat je het kunt betalen. De vrouwen moeten wat dikker zijn: dat willen de meesten, maar het is niet gezond.”

Suikertax
Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer, zegt dat ze voorstander is van een ‘suikertax’. Op de opmerking dat eten dan mogelijk echt onbetaalbaar wordt, antwoordt de minister dat ander voedsel goedkoper moet: “Gezond eten voor minder, ongezond eten voor meer.” Ook natuurlijke middelen om gezonder te worden zoals yoga, wandelen en meditatie moeten een belangrijkere rol gaan spelen.