Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Wit Gele Kruis (WGK) Aruba-diëtist Carol Stamper ziet de afgelopen twee jaar een groei in het aantal volwassen dat interesse heeft om veganistisch te leven en ouders die hun kind veganistisch willen opvoeden.

Balans en zo gevarieerd mogelijk eten is belangrijk voor vegans en niet-vegans, benadrukt Stamper: “De meeste mensen denken dat ze goed eten en alle vitaminen binnenkrijgen, maar vaak is dat niet zo. Een groot gedeelte van de Arubanen weet niet wat normaal eten is.”

Carol Stamper over gebrek aan gebalanceerd dieet op Aruba en ongezonde vegans

Zelf is Stamper sinds haar tienerjaren veganist. Haar zoon voedt ze sinds zijn geboorte zonder dierlijke producten op. “Hij weet niet anders, maar op een bepaalde leeftijd zal ik aan hem vragen of dit is wat hij echt wilt.”

Geen reserve
Op eigen houtje starten met veganistisch eten is niet zonder gevaar. Helemaal niet voor kinderen. Wereldwijd zijn er zaken bekend waarbij veganistische kinderen met zware ondervoeding en vitaminentekorten worden opgenomen of zelfs overlijden.

Imsan-dietiste Adelita Henriette zag zo’n situatie nog niet op Aruba. Wel zegt ze dat een verkeerde toepassing van het veganistische dieet bij kinderen ‘levensgevaarlijk kan zijn’.

“Vooral het gebrek aan vitamine B12 kan bij kinderen snel mis gaan, omdat zij geen reserve hebben.” B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees en melk. Een tekort leidt tot bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel.

Ouders die besluiten hun kind veganistisch op te voeden, raadt zij aan om dit alleen onder begeleiding van een diëtist te doen en regelmatig het bloed te laten controleren. “Dan kan je kijken wat een kind op basis van lengte, groei, leeftijd en gewicht nodig heeft. Want het verkeerd toepassen kan levenslange gevolgen hebben.”

Balans
De veganistische leefstijl wordt wereldwijd, maar ook op Aruba steeds meer gepromoot. Het programma Biba Saludabel (leef gezond) van de Arubaanse nationale zorgverzekering AZV, wijdde onlangs een reeks aflevering aan de veganistische en vegetarische leefstijl. AZV-woordvoerder Solange Tchong vertelt dat het programma wilde aantonen dat vegetarisch en veganistisch leven op Aruba een ‘lekkere en gezonde’ optie is.

Veganisten zijn niet per se gezonder, benadrukt Stamper: “Er zijn ook veganisten die overgewicht hebben omdat ze de hele dag chips eten of patat.”

‘Meeste mensen denken dat ze goed eten en alle vitaminen binnenkrijgen, maar vaak is dat niet zo’ – Carol Stamper. Foto: Bobby Spier

Balans en zo gevarieerd mogelijk eten is belangrijk. “Vitamine B12, kan je halen uit bijvoorbeeld amandelmelk waaraan B12 is toegevoegd. En Omega 3, dat in vette vis voorkomt, zit ook in zaden en noten.” Als je dat niet regelmatig en op gevarieerde wijze gebruikt, raadt het WGK aan om dit te suplementeren.

Ook Stamper adviseert om bij interesse in het veganisme contact op te nemen met een diëtist en niet zomaar vlees en vis uit het dieet te schrappen. Maar zij benadrukt ook dat een gebalanceerd dieet niet alleen voor veganisten belangrijk is. “Iedereen zou jaarlijks hun bloed moeten laten controleren op eventueel vitaminen- en mineralengebrek.”