James Granger gaat samen met LaToya Charles het JOGG project coördineren - foto: Hazel Durand

James Granger gaat samen met LaToya Charles het JOGG project coördineren – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft obesitas bij kinderen uitgeroepen tot een van de ernstigste problemen voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Op Saba wil men dat probleem voor blijven en is met open armen het JOGG programma ontvangen.

JOGG staat voor ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Het initiatief is op Saba gelanceerd door oud-politicus Paul Rosenmöller. Het moet jongeren stimuleren gezond gewicht te behouden door gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Obesitas
JOGG wordt al gepromoot in Nederland want naar schatting balanceert daar 1 op de 7 jongeren in de leeftijdsgroep van nul tot negentien jaar op de rand van obesitas. Het programma is nu ook gelanceerd in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Rosenmöller en gedeputeerde voor Gezondheid Bruce Zagers hebben op de Juancho Yrasquin luchthaven, vóór de aankomst van het koninklijk paar tijdens hun recente bezoek aan Saba, het convenant ondertekend.

Ideaal
Zagers vindt JOGG een ideaal programma voor Saba. Hij vroeg LaToya Charles, directeur van Stichting Sociale Werkplaats die al veel doet aan gezonde voeding en lichaamsbeweging, en James Granger trainer van Sport Leiden Creatie met passie voor fitnessonderwijs, om samen het programma op Saba te coördineren.

Zagers, Charles en Granger zijn in contact met JOGG projectleider Marije van Montfoort in Den Haag over de organisatie en uitvoering van JOGG op Saba.

Kick-off
De kick-off op het eiland is gepland voor begin januari 2014. Voor die tijd gaan Charles en Granger voor een week in december JOGG training volgen in Den Haag. Het programma loopt van januari 2014 voor de duur van een tot twee jaar.

Het houdt in dat de jongeren flesjes krijgen om gedurende de dag water te kunnen drinken. Studenten kunnen ook kiezen voor gezonde snacks op school en er worden activiteiten aangeboden om fysiek actief te blijven.

Netwerk
Volwassenen krijgen les in gezonde levensstijl, voeding en beweging. Dan kunnen ze gemakkelijker deze kennis en gezonde gewoonten overdragen aan hun kinderen. In het algemeen wil het programma de Sabanen bewust maken van het belang van gezond leven.

JOGG moet bij voorkeur geen geïsoleerd programma blijven: het zou een netwerk moeten worden van alle organisaties binnen de gemeenschap die een soortgelijk doel nastreven.  De Saba Health Care Foundation en de Saba University School of Medicine, moeten erbij betrokken worden omdat ze al jaarlijks gezondheids beurzen organiseren en de Organoponics Farm, waar regelmatig workshops worden gehouden om het belang van gevarieerd eten van verse en biologische producten te promoten.

Het grotere doel van JOGG is om de gemeenschap bewust te maken van gezond leven en door er over te praten de mentaliteit te veranderen en gezond leven in de dagelijkse praktijk te vergemakkelijken.

Door Hazel Durand