Foto: VPRO

HILVERSUM – Zo’n 260.000 televisiekijkers in Nederland hebben het live interview gevolgd met de Curaçaose psychiater Glenn Helberg. Het leverde positieve, maar ook veel negatieve reacties op bij zijn gesprek over het slavernijverleden en racisme. 

Helberg is de eerste Antilliaanse Nederlander die bij Zomergasten van de VPRO aanschoof. Drie uur lang werd hij geïnterviewd, afwisselend met een aantal fragmenten die hij aan de kijker liet zien over onder andere homoseksualiteit, het koloniaal verleden en racisme.

Glenn Helberg over de reacties op zijn optreden in Zomergasten

Het aantal kijkers was zondag lager dan de week daarvoor, toen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan werd geïnterviewd (975.000).

Uit de recensies in de Nederlandse dagbladen en op sociale media valt op te maken dat het voor veel kijkers een moeizaam, maar noodzakelijk gesprek was dankzij de onderwerpen en fragmenten. Terwijl Helberg’s gesprek over racisme een hoop positieve reacties leverde onder (Antilliaanse) Nederlanders op Facebook, zorgde het gesprek ook voor negatieve en beledigende reacties op Twitter van kijkers.

Een greep uit de reacties op Twitter:

https://twitter.com/sneeuwuilMarc/status/894477329220722689

Boek
Onder de vele reacties die binnenstroomden, is het verzoek van één van de grootste uitgeverijen van Nederland. Die wil dat Helberg een boek gaat schrijven over zijn ervaringen als psychiater.

De uitzending in vijf minuten