Foto: Collectie J. Sietsma

EDE – Een studiereis met Antillianen naar het voormalige concentratiekamp Dachau -de plek waar de Curaçaose verzetsheld George Maduro overleed- zou hij best willen organiseren. Het is er alleen nog niet van gekomen. Dat zegt Josha Sietsma (32) van het Nederlands Dachau Comité, die een keer per jaar een reis naar voormalige concentratiekampen organiseert.

Sietsma heeft een Friese vader en een Antilliaanse moeder. De broers van zijn opa en een achteroom -allen van vaders kant- zijn vermoord in kamp Dachau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee zaten in het verzet tegen de Duitsers; de ander was dominee. Als kleine jongen hoorde Sietsma van zijn opa al verhalen over de oorlog. “Ik ben er mee grootgebracht”, zegt hij trots. Op oudere leeftijd was hij dan ook nieuwsgierig naar de plekken waar zijn familie is omgebracht en raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van de kampen Auschwitz en Dachau.

Niet over praten
Met de Antilliaanse tak van de familie van Sietsma zit het anders. Hoewel ze de Tweede Wereldoorlog ook hebben meegemaakt op Curaçao -de algemene verduistering ‘s avonds, Amerikaanse vliegtuigen die over het eiland vlogen, bommen op Duitse onderzeeboten die het hadden gemunt op de olieraffinaderijen- heeft Sietsma tot zijn spijt via zijn moeders familie daar niets over meegekregen. “Er wordt niet over gesproken”, zegt hij. Sietsma heeft nog wel eens geïnformeerd bij zijn oma wat die zich herinnerde en hoe de familie de oorlog had ervaren. Het resolute antwoord was steeds: “Daar wil ik niet over praten!”

Verzetsheld
Met de studiereizen naar de concentratiekampen Auschwitz en Dachau begon Sietsma, die bestuurslid is van het Nederlands Dachau Comité, in 2010. Dat doet hij met leerlingen en docenten van de middelbare school. Eén keer per jaar. Sietsma mag dan Antilliaanse roots hebben, het verhaal van de Curaçaose verzetsheld George Maduro, die in 1945 werd overgebracht naar concentratiekamp Dachau en daar op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus overleed, komt niet per se ter sprake tijdens zo’n reis naar de kampen. “Als ik met leerlingen uit Amersfoort ga, dan zoek ik naar verhalen van mensen uit Amersfoort die omkwamen in Dachau”.

Bij zo’n bezoek worden soms gedichten voorgedragen. Sietsma is gespecialiseerd in Antilliaanse poëzie die gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals het gedicht ‘Dachau’ van Cola Debrot. Sietsma: “Ik ken de verhalen over de Antillen en de oorlog vooral uit de boeken.”

Met Caribische Nederlanders heeft Sietsma geen contact over de kampen. Hij heeft er ook niet actief naar gezocht, maar Sietsma zou het zeer bijzonder vinden om een keer met een bus Antillianen naar Dachau of Auschwitz te gaan.