Een saluutschot vlak voordat de twee standbeelden van George Maduro onthuld worden - foto: John Samson

Een saluutschot vlak voordat de twee standbeelden van George Maduro onthuld worden – foto: John Samson

DEN HAAG – Op de dag dat de Antilliaanse verzetsheld George Maduro honderd jaar zou zijn geworden, is bij zijn oorlogsmonument en miniatuurstad Madurodam een groot eerbetoon gehouden. Nabestaanden hebben vrijdag de medaille van zijn Militaire Willemsorde ontvangen, de hoogste militaire onderscheiding.

De familieleden van Maduro zijn uit Curaçao, Puerto Rico en de Verenigde Staten gevlogen. Een neef van de verzetsheld heeft de medaille in ontvangst genomen. De onderscheiding is niet eerder uitgereikt, omdat George Maduro tijdens de Tweede Wereldoorlog al overleden was.

Bijzonder eerbetoon
Madurodam is een populaire attractie in Den Haag: jaarlijks komen zo’n 600.000 bezoekers naar de miniaturen kijken van de verschillende bekende gebouwen. Wie nu de miniatuurstad bezoekt, zal op verschillende momenten het verhaal van George Maduro tegenkomen.  

Na de uitreiking van de medaille, zijn twee standbeelden van de verzetsheld onthuld. En in het park is de nieuwe filmzaal officieel geopend, waarin George Maduro’s strijd tegen de Duitsers op een groot scherm te zien is. Ook de medaille wordt nu in de zaal tentoongesteld.

Er is ook twee jaar lang grondig onderzoek gedaan om een officiële biografie over Maduro te schrijven. Vrijdag is de eerste exemplaar aan nabestaanden overhandigd. Ook regeringsvertegenwoordigers uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten waren tijdens de plechtigheden aanwezig.

Door John Samson