George Maduro als soldaat. Illustratie: Thomas du Caju.

George Maduro als soldaat. Illustratie: Thomas du Caju.

HILVERSUM – Er komt een stripboek over het leven van de Curaçaose verzetsheld George Maduro. Het is bedoeld voor scholieren en verschijnt begin volgend schooljaar.

Scenarioschrijver Jan Kragt: “Maduro had een enorme compassie voor zijn medemens. In de gevangenis in Saarbrücken vielen de bommen op de gevangenis. Op geen 30 meter waren de muren weggeslagen en lagen gevangenen onder het puin. Zijn vriend Oncko, met wie hij gevangen zat, zei: George, we moeten nu vluchten. Maar hij zei: we moeten eerst deze mensen helpen die liggen te gillen. En daarna werd hij weer ingesloten. Als je in die omstandigheden zo’n compassie hebt voor een ander, ben je een bijzonder mens.”

Pieter Hofmann sprak met Jan Kragt

Confrontatie
Hoewel de strip bedoeld is voor kinderen vanaf tien jaar, gaat Kragt de confrontatie met oorlogsleed niet uit de weg. “Kinderen willen geen kinderachtig, lief gemaakt verhaal. Hij is in Dachau gestorven en daar waren veel lijken. We zijn daar nog niet met de tekeningen, maar we moeten daar ongetwijfeld iets van laten zien want dat is de geschiedenis. Kinderen zijn door games heel wat gewend. Wij geven educatieve stripboeken uit, dus we doen het anders, maar we laten wel de geschiedenis zien zoals die is.”

Onderzoek
Het boek wordt uitgegeven door stichting Eureducation en is een gezamenlijk project met Madurodam en stichting Cultuurkameleon. Die stichtingen werkten onder meer samen met het onderzoek naar de levensloop van Maduro.

Kragt: “Ik heb veel info vanuit het Nederlands Instituut voor Militaire Historie gekregen, die bewaren dat erg goed. Saskia Luckmann Meijer van de Cultuurkameleon heeft veel boeken uit Curaçao geleend en ter beschikking gesteld. Ook het Nationaal Archief van Curaçao had hele leuke weetjes, die we ook in het verhaal verwerkt hebben.” Luckmann Meijer sprak met biograaf Kathleen Brandt-Carey, met Maduro’s familieleden. Ook kreeg ze toegang tot een aantal brieven die Maduro geschreven heeft.

Levensloop
George John Lionel Maduro werd in 1916 geboren op Curaçao. Op zijn tiende stuurden zijn ouders hem naar Nederland. Maduro maakte in de Tweede Wereldoorlog naam als reserveofficier. Hij verzon een krijgslist waardoor het leger Villa Leeuwenbergh in Leidschendam konden veroveren op de Duitsers. Bij het verzet hielp Maduro geallieerde piloten ontsnappen. Uiteindelijk werd hij opgepakt door de Duitsers en stierf de Curaçaoënaar in concentratiekamp Dachau.

Maduro is in 1946 postuum tot Ridder in de Militaire Willems-Orde benoemd. Na de oorlog stelden Maduro’s ouders geld beschikbaar voor de miniatuurstad Madurodam, die openging in 1952. Sindsdien heeft Madurodam 32 miljoen euro opgehaald voor goede doelen.

Door Pieter Hofmann