Studie- en loopbaanbegeleider Jealine Wawoe – foto: Facebook

WILLEMSTAD – Studie- en loopbaanbegeleider Jealine Wawoe is bezorgd over het aantal lokale studenten dat faalt tijdens hun studie in de regio. Haar organisatie My Future Career heeft contact met verschillende jongeren ‘die hulp nodig hebben’.

De organisatie begeleidt ‘vrije’ studenten (die niet onder de overheid vallen) om naar Nederland te gaan. Wawoe beschikt niet over cijfers van jongeren die ernstige problemen tegenkomen in de regio, maar volgens haar is zij persoonlijk op de hoogte van meerdere gevallen.

Onkosten
Hoewel Wawoe eigenlijk geen studenten voorbereidt op de regio, helpt zij wel een handje. Wawoe: “Ik help ze gratis met de kennis die ik als professional heb. Wij kunnen hier niet oneindig mee doorgaan zonder de onkosten te kunnen dekken. En de financiële omstandigheden van de ouders zijn zo miniem, dat het ook niet mogelijk is om van hen een bijdrage te vragen.”

De organisatie tracht de jongeren weer in het schooltraject te plaatsen. Dit lukt, ondanks dat de jongere ‘sociaal en emotioneel zeer aangedaan is’. “Je hebt het hier over een jongere in de puberteit die gebroken is.”

Wawoe vindt dat studenten die in de regio willen studeren betere begeleiding nodig hebben. “Bijvoorbeeld een selectie maken wie je wel en wie je niet stuurt. Een van de criteria moet zijn dat het studies zijn voor banen waar ze op Curaçao mensen nodig hebben.”

SSC tevreden
Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is juist erg tevreden. In 2012 begon de overheid opnieuw met het financieringsprogramma waardoor studenten in de regio konden studeren. Het eerste jaar ging een klein groepje van 67 studenten naar de regio. De meesten gingen naar de Verenigde Staten (VS). Ondertussen studeren bijna 600 studenten in de regio, de meesten in de VS. Het daaropvolgende land is Costa Rica, daarna Colombia en Puerto Rico.

De verwachte slagingspercentage in de regio was hoger dan in Nederland: 80 procent in de regio versus 45 procent in Nederland. Het slagingspercentage in de regio is ondertussen 90 procent.

Margit de Freitas – foto: Dulce Koopman

Margit de Freitas, directeur SSC, zegt niet op de hoogte te zijn van grote aantallen studenten die in de regio falen. SSC is in afwachting van een bericht van de overheid dat ze dit jaar – net als in 2015 – 4 miljoen gulden extra subsidie krijgt om studeren in de regio te financieren.

‘Fout’
“Toen we dit jaar de begroting van het parlement bekeken bleek de 4 miljoen er niet bij te zitten. Ik denk dat het een fout is”, zegt De Freitas. Ondertussen is er een brief onderweg naar de minister van Onderwijs, met het verzoek om in een aanvullende begroting de 4 miljoen voor de SSC te garanderen.

Door Dulce Koopman