Emotionele taferelen op de Arubaanse luchthaven vandaag tijdens het inchecken van de bursalen. Foto: Mirte de Rozario

Emotionele taferelen op de Arubaanse luchthaven vandaag tijdens het inchecken van de bursalen. Foto: Mirte de Rozario

ORANJESTAD — Dit jaar vertrekken 349 Arubaanse bursalen naar Nederland om aan het eerste jaar van een studie in het hoger onderwijs te beginnen. Vandaag vertrok een groep van 250 bursalen met vluchten die waren georganiseerd door Directie Onderwijs.

 

Net als vorig jaar werd de groep opgesplitst in twee vluchten – een directe vlucht en een via Curaçao – naar Nederland. Dat zorgde ervoor dat het nagenoeg de hele dag druk was op de luchthaven Reina Beatrix. Uiteraard waren er voor vertrek talloze emotionele taferelen waarbij de aankomende studenten afscheid namen van ouders, andere familieleden en vrienden die op het eiland achterblijven.  Van de lichting bursalen naar Nederland is al een aantal naar Nederland afgereisd. De rest vertrekt op een later datum.

De teller voor het totale aantal Arubaanse bursalen voor dit jaar staat nu op 572. Casper Croeze, functionaris bij Directie Onderwijs, wijst er echter op dat dit aantal waarschijnlijk met nog zo’n 100 gaat toenemen  vanwege late aanvragen voor een beurs, onder meer door leerlingen die de kosten van studeren op Aruba toch hebben onderschat. De meeste bursalen van dit jaar beginnen aan een docentenopleiding. Een aantal van hen gaat deze ook volgen aan de pedagogische opleiding hier op het eiland of aan de nieuwe opleiding voor wiskundedocent aan de Universiteit van Aruba (UA). Financiële- en businessopleidingen zijn ook populair. Overigens zijn er in tegenstelling tot voorgaande jaren geen bijeenkomsten gehouden met de beursalen over wat hen allemaal te wachten staat in Nederland. Dit vanwege logistieke omstandigheden, aldus Croeze. Wel hield verzekeraar Boogaard Assurantiën, die alle bursalen verzekert, aparte bijeenkomsten over de voorwaarden van hun pakket.

Geen aanvragen medische opleidingen regio

Het aantal bursalen naar Nederland groeit elk jaar, maar steeds meer bursalen kiezen voor een opleiding in de regio. Volgens minister Arthur Dowers (AVP) van Justitie en Onderwijs heeft dit onder meer te maken met de introductie van een stimuleringsbeurs van 2000 florin voor eerstejaats die in omliggende landen gaan studeren. Medische opleidingen in de regio zijn echter – in tegenstelling tot andere jaren – een stuk minder in trek. Croeze zegt dat er dit jaar geen enkele aanvraag voor een beurs is binnengekomen voor een medische studie in een land als bijvoorbeeld Costa Rica of zelfs het nabijgelegen Colombia. Hij vermoedt dat dit weleens te maken zou kunnen hebben met het nog lopende conflict tussen een groep van 12 afgestudeerde artsen en de overheid over accreditatie.

20 procent meer dan 2009

Minister Dowers merkte op dat sinds het aantreden van de huidige regering het aantal Arubaanse bursalen die aan een studie begonnen aan een instelling voor hoger onderwijs met 20 procent is gegroeid. “Dat was ook een van de doelen die we als regering hebben gesteld”, vindt minister Dowers die er tevens op wijst dat het aantal Arubaanse eerstejaars voor hoger onderwijs vergeleken met ander landen toch laag blijft.

Door: Ariën Rasmijn