Gemotoriseerde agenten sturen toegestroomde pottenkijkers en pers uit de buurt van de KIA. Foto: Ariën Rasmijn

Gemotoriseerde agenten sturen toegestroomde pottenkijkers en pers uit de buurt van de KIA – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Een dag nadat twee vuurwapengevaarlijke gevangenen uit het Korrektie Instituut Aruba (KIA) wisten te ontsnappen, brak vanmiddag een opstand uit. Gevangenen staken matrassen in brand en wisten uit hun afdeling te vluchten, maar niet uit het complex.

 
De brandmelding kwam om vijf uur ‘s middags binnen. Brandweer, ambulance en politie-eenheden uit alle districten – inclusief politiehonden – werden ingezet om naar de gevangenis bij het meest oostelijke punt van het eiland te gaan.

 
Bij gebrek aan een lokale helikopter cirkelde een vliegtuig van de kustwacht over KIA. Rond zeven uur ‘s avonds waren alle branden geblust en konden de Mobiele Eenheid en het Arrestatieteam van de politie worden ingezet.

 
Acht gevangenen die verantwoordelijk worden gesteld voor het starten van de opstand, zijn opgepakt en naar de ter plekke aangekomen officier van Justitie gebracht. Hierna werden zij naar verschillende politiebureaus begeleid om daar vastgehouden te worden. De resterende gevangenen kozen eieren voor hun geld en gingen terug naar hun cellen.

 
Peloton
Een peloton van de Koninklijke marine is ingezet om de komende nacht samen met de politie een cordon te vormen rond de gevangenis. Om half negen ‘s avonds arriveerde minister Arthur Dowers van Justitie om de aanzienlijke schade te overzien. Er is vooralsnog geen reden bekend voor de opstand. De twee vuurwapengevaarlijke gedetineerden die gisteren zijn gevlucht, zijn nog spoorloos.

 
Door Ariën Rasmijn