De bank waar de fraudeur  wekelijks valse cheques inleverde - foto: Jackeliene Geeve

De bank waar de fraudeur wekelijks valse cheques inleverde – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Een medewerker van Pensioenfonds Havenwerkers Aruba is vandaag veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf. Linda Brete verduisterde ruim 1.2 miljoen gulden van haar werkgever.

De medewerker vervalste van oktober 2009 tot oktober 2014 wekelijks cheques door de handtekening van de directeur van het Pensioenfonds te kopiëren. In totaal werden 186 cheques op deze manier vervalst en op haar naam gezet. Brete leverde deze bij de bank in die haar zonder enige twijfel uitbetaalde.

Toen er in 2014 een nieuwe bankmedewerker werd aangenomen viel het hem op dat Brete wel erg vaak grote bedragen kwam innen. De medewerker meldde dit en het balletje ging rollen.

Verslaving
Brete heeft in de rechtbank toegegeven dat zij pensioengeld verduisterd heeft. Volgens haar was het ‘een verslaving’. Bovendien lag ze in scheiding en heeft twee kinderen om te verzorgen. “Ik wist dat ik moest stoppen, maar het was gewoon zo gemakkelijk”, geeft ze toe.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de frauduleuze medewerker. Dat de rechter Brete een lagere straf oplegde heeft te maken met de ‘slechte omstandigheden’ waarin Brete de eerste maanden van haar detentie heeft vastgezeten, motiveert hij zijn beslissing. Ook heeft hij er rekening mee gehouden dat ze tot vandaag nog een blanco strafblad had.

Of het OM appèl aantekent tegen het vonnis van de eerste rechter wist officier van Justitie Jaap Zondervan vanmorgen nog niet zeker.

Door Jackeliene Geeve