Minister Dowers aan het woord. Foto: BUVO

Minister Dowers aan het woord. Foto: BUVO

ORANJESTAD — De beoogde Venezolaanse consul generaal voor Aruba, Hugo Carvajal,  is na een verblijf van drie dagen in de KIA gevangenis weer vrijgelaten. Hij is met een privé vliegtuig opgehaald op de luchthaven van Aruba en ondertussen ook al aangekomen in Caracas. Daar werd hij verwelkomd door zijn familie en de echtgenote van de Venezolaanse president Maduro.

In een communiqué van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat in Caracas werd voorgelezen staat dat de generaal diplomatieke onschendbaarheid genoot op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In het communiqué werd ook erkend dat de arrestatie van de generaal op Aruba een inbreuk inhield op de internationale afspraken betreffende diplomatieke immuniteit.

Carvajal werd afgelopen woensdag in Oranjestad gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die hem verdenken van drugshandel. Hij verbleef toen al geruime tijd op het eiland.

Tijdens een persconferentie op zondagmiddag maakten de Arubaanse minister van Justitie Artur Dowers en hoofdofficier van Justitie Peter Blanken bekend dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag de vrijlating van Carvajal had bevolen.

Hoofdofficier Blanken noemt het besluit van minister Timmermans ‘een novum’. Eerder in de middag ontkende hij nog stellig de aanhoudende nieuwsberichten uit Venezuela dat Nederland Carvajal als geaccrediteerd diplomaat beschouwt en dat hij binnen enkele uren zou worden vrijgelaten.

Blanken zou kort daarna zijn gebeld met het bericht dat Carvajal consul is, maar daarnaast door Nederland tot persona non grata wordt verklaard en geen toegang meer krijgt tot welk land in het koninkrijk dan ook. Minister Dowers zegt dat hij niet weet waarom Carvajal tot persona non grata is verklaard. “Dat is een vraag voor minister Timmermans.”

In februari gaf minister Timmermans in antwoord op Kamervragen toe, ervan op de hoogte te zijn dat Carvajal al sinds 2008 op de Specially Designated Nationals and Blocked Persons List van de Treasury Department van de Verenigde Staten stond.  Hij gaf toen ook te kennen dat er geen aanvraag was binnengekomen vanuit Venezuela voor goedkeuring van een nieuwe consul. Dit herhaalde de minister tijdens zijn bezoek aan Aruba in juni. Omdat er geen verzoek was binnengekomen, was het beantwoorden op de vraag of iemand als Carvajal wel goedgekeurd kan worden, niet aan de orde zei Timmermans toen.

Minister Dowers verklaart dat de Amerikaanse autoriteiten nu ‘erg teleurgesteld zijn’ en dat op het hoogste niveau met hun zal worden gepraat om ervoor te zorgen dat de samenwerking op justitieel niveau geen schade oploopt.

Door Ariën Rasmijn