Steeds meer freemovers kloppen aan bij Jealaine Alexander-Wawoe (rechts) als ze naar Nederland willen vetrekken - foto: John Samson

Steeds meer freemovers kloppen aan bij Jealaine Alexander-Wawoe (rechts) als ze naar Nederland willen vetrekken – foto: John Samson

HILVERSUM – Scholieren hebben het op Curaçao vaak moeilijk met het kiezen van een studiefinanciering als ze naar Nederland willen gaan. Ze laten de lokale stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) steeds vaker links liggen, omdat ze onder meer bang zouden zijn voor een hoge studieschuld. 

In vergelijking met de bursalen, zouden de studenten die voor de Nederlandse studiefinanciering tekenen, een lagere schuld eraan overhouden. Op de extra toelages van SSC is de rente ook hoger.

Een woordvoerder van SSC laat weten dat het ‘erg gecompliceerd’ ligt en dat het onverstandig zou zijn ‘om het over gemiddelden te hebben’. “Je kunt niet zomaar een vergelijking trekken. Er moet naar individuele gevallen gekeken worden. Sommige bursalen krijgen vanwege verschillende redenen een grotere studieschuld.”

Cijfers ontbreken
Voor de jongeren en ouders is de keuze tussen SSC of DUO in de praktijk nogal moeilijk. Over de begeleiding van bursalen, hun prestaties en studieschulden is weinig bekend. Een verzoek bij SSC levert nul op rekest: er zouden geen informatie of cijfers voor publicatie beschikbaar zijn. De jaarverslagen van deze overheidsinstelling worden eveneens niet verstrekt, laat een woordvoerder in Nederland weten. Die worden pas verzonden als de directie in Willemstad met een schriftelijk verzoek instemt.

Freemovers
Jealaine Alexander-Wawoe heeft een eigen bedrijf dat toekomstige studenten helpt met hun studiekeuze, emigratie en de begeleiding in Nederland. Vorig jaar had ze 30 studenten, dit jaar zijn het er 104. Het aantal zou maar een fractie zijn van de zogenoemde freemovers die jaarlijks naar Nederland vertrekken. Zij verwacht volgend jaar dan ook een nog grotere groep onder haar hoede.

Behalve kostenbesparing is begeleiding ook een punt, legt Alexander-Wawoe uit. Veel studenten hebben juist geen behoefte aan de intensieve begeleiding en workshops van SSC: “Ze willen niet de druk voelen dat ze gevolgd worden of belerend toegesproken worden. Als ze informatie nodig hebben, willen ze dat zelf aangeven.”

Door John Samson