Bursalen komen tijdens hun studie erachter dat ze meer moeite hebben met de Nederlandse taal dan ze dachten - foto: Sarah Joosten

Bursalen komen er tijdens hun studie achter dat ze meer moeite hebben met de Nederlandse taal dan ze dachten – foto: Sarah Joosten

WILLEMSTAD – Curaçaose studenten vertrekken binnenkort als bursalen weer richting Nederland om daar verder te gaan studeren. Dit is vaak wennen voor de studenten omdat de overstap erg groot is. Niet alleen het klimaat maar ook de taal en cultuur zijn erg verschillend.

“Ik kwam samen met veel bekenden naar Nederland. Dat was voor mij erg fijn”, zegt een student. Hij studeert sinds vorig jaar aan de Sporthogeschool in Eindhoven. “Ik kende de cultuur al een beetje. Toch moest ik erg wennen. Mensen in Nederland kunnen soms zo droog zijn, dan kan er geen lach vanaf.”

De Nederlandse taal is en blijft nog altijd een zwak punt, zegt hij. “Maar het gaat steeds beter.” Zijn hart ligt in Curaçao. “Ik wil heel graag terug als ik klaar ben. De zon, de zee en mijn ouders zijn daar. Bovendien is er veel vraag naar gymdocenten. Dat is ideaal.”

Beperkt
Kelsey Prince verhuist binnenkort naar Nederland. “Ik ga naar Nederland en kom nooit meer terug. Ik hoef niet per se altijd in Nederland te wonen, Engeland of Amerika lijkt me ook wel wat, maar ik ben een beetje klaar met Curaçao. Ik ga journalistiek studeren en als journalist ben je op een eiland sowieso heel beperkt.”

Het Nederlands wordt een uitdaging, zegt Prince. “Ik ben één keer een weekje naar Nederland geweest en dacht dat mijn Nederlands best goed was. Tot ik daar kwam en bleek dat het toch niet zo was. Ik dacht bij elk gesprek ‘kun je wat langzamer praten?’. Gelukkig kan je op de hogeschool waar ik ga studeren extra Nederlands krijgen. Van de SSC (Stichting Studiefinanciering Curaçao) krijg je wel een beetje begeleiding, maar dat is vooral met het helpen van een woning en een introductie van die stad.”

Dat er behoefte is aan extra begeleiding merkt ook Marieke Daemen. Twee jaar geleden zetten zij het bedrijf Curacoach op. Een coachingsbedrijf voor Curaçaose studenten die graag extra begeleiding willen in alles waar ze tegen aan lopen in Nederland.

Hulp
“Ik merk dat de Nederlandse taal een probleem is. De meeste studenten die ik begeleid hebben namelijk hulp nodig bij hun scriptie. Ze zitten vaak al in hun laatste jaar en lopen helemaal vast”, zegt Daemen. “Zeker op taal maar ook omdat ze bepaalde methodes gewoon niet snappen. In Nederland wordt er, als je iets niet snapt, van je verwacht dat je daar naar vraagt. Ik merk dat Curaçaose studenten dat soms spannend vinden en dat komt eruit tijdens hun scriptie. Het niet om hulp vragen is eigenlijk het grootste probleem”.

Om dat te voorkomen biedt de Hogeschool Rotterdam (HR) verschillende workshops aan speciaal voor studenten van de eilanden. “Wij merken ook dat de studenten het lastig vinden om hulp te vragen. Ze moeten daar echt een drempel voor over”, aldus Theo Vleeskens van de HR.

“Het lastige is dat die workshops ook al een vorm van hulp zoeken zijn en dus die drempel”, zegt Vleeskens. “We kunnen ze de cursussen niet verplichten en daarom is de opkomst vaak niet zo hoog als we hopen. Toch vinden we het wel heel belangrijk om het aan te bieden. Het is niet zo dat de studenten geen goede begeleiding krijgen vanuit hun eigen land. Daar kunnen ze maar een beperkt aantal dingen voor de studenten regelen.”

Door Sarah Joosten