MC Shockwave.

MC Shockwave.

AMSTERDAM – Eind november 2001 staat de – dan nog – toekomst van de Nederlandse hiphop in de bomvolle poptempel Paradiso. Onder meer Lange Frans & Baas B, Opgezwolle en Raymzter dingen in de finale mee naar de Grote Prijs van Nederland.

Raymzter wint en wordt een jaar later voorpaginanieuws met zijn nummer 1-hit ‘Kutmarokkanen’. Maar de blikvanger van de avond is MC Shockwave, het alter ego van Ulrich Schoop (40). Deze Groningse Curaçaoënaar improviseert ter plekke rapverzen in meerdere talen, maar grijpt naast de hoofdprijs.

Een reportage door Pieter Hofmann

Hiphop
Shockwave: “Op mijn vijfde kwam ik in contact met hiphop. We hadden familie in Brooklyn en daar zag ik voor het eerst jongens breakdancen op straat. Ik dacht: dat wil ik doen.” Zo belandt Shockwave bij hiphopgroep Zombi Squad, waarmee hij als tiener door Nederland toert. Hierna verschuift zijn prioriteit van breakdance naar een ander basiselement van de hiphopcultuur: rappen, liefst in meerdere talen – Nederlands, Engels, Duits, Frans en Papiaments.

Duitsland
De Zombi Squad slaat vooral in Duitsland aan. Neonazi’s duiken op in het Duitse straatbeeld, racistisch geweld neemt toe en er ontstaat behoefte aan een tegengeluid. Op het nummer ‘Sons of Hitler’ trekken de rappers daarom fel van leer. Tijdens optredens gaan ze een metershoge swastika te lijf met honkbalknuppels, waarop het publiek uit zijn dak gaat.

Shockwave wordt een bekend gezicht in de Europese hiphopscene. “Het mooie was dat in Duitsland de rest van Europa samenkwam. In Nederland was men niet echt met ons bezig, maar ondertussen representten wij Nederland in heel Europa. Italië, Spanje, Frankrijk, noem maar op. Daar heb ik de basis als artiest gelegd, door veel op te treden. Ik denk dat ik zo’n 150 tot 200 shows per jaar deed.”

Rapper Proof (links) in betere tijden, rechts Shockwave.

Rapper Proof (links) in betere tijden, rechts Shockwave.

Proof
Eind jaren ’90 ontmoet hij superster Eminem en diens jeugdvriend Proof. Ze houden contact en zodoende mag hij mee op tour met zowel Eminem als zijn rapgroep D-12. Als Proof, ook lid van D-12, een eigen platenlabel opricht, vraagt hij Shockwave om daar zijn album uit te brengen. Een internationale doorbraak lonkt.

Het mag niet zo zijn: in april 2006 wordt Proof doodgeschoten. Shockwave: “Toen is er niks meer van terechtgekomen. We waren ver met de voorbereidingen, maar dat stond of viel met Proof op dat moment.”

Kandela
Hierna slaat Shockwave een nieuw pad in, onder meer als rapper van de Papiamentstalige groep Kandela. “Toen heb ik me echt verder in de taal maar ook in mijn cultuur moeten verdiepen. Ik sprak het wel, maar rapte er niet in. We hadden Antilliaanse invloeden, ook qua sound. De beats waren een mix van dancehall en hiphop. Hoewel ik al Papiaments sprak, heb ik me in die periode wel nog verder verdiept in de taal en cultuur.”

Ook gaat hij meer achter de schermen werken als songwriter, producer, interviewer en MC. Ook doet hij voice-overs voor feesten en videogames en heeft hij zijn eigen boekingskantoor.

Erkenning
Terwijl de inmiddels legendarische groep Opgezwolle, medefinalist in 2001, een uitverkochte reünietour houdt, is Shockwaves grote klapper uitgebleven. Hebben hij en de Zombi Squad genoeg erkenning gekregen? “Niet helemaal, maar uiteindelijk maak ik muziek voor mezelf. Wij waren vooral veel in het buitenland. En daar hebben we heel veel erkenning gekregen.”

Door Pieter Hofmann