Andrew en Meghan Plaate, het BLVCKHAZE duo – foto: Deya Mensche

Andrew en Meghan Plaate, het BLVCKHAZE duo – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – De laatste tijd is er een toevloed aan urban talent van Curaçaose oorsprong dat populair is onder Nederlandse en Antilliaanse jongeren. De moderne Nederlandse artiest is een meertalige hybride die zijn etnische roots viert met muziek en alle raciale en traditionele grenzen overstijgt. Het duo BLVCKHAZE is hiervan een voorbeeld.

Het duo bestaat uit Meghan Plaate-Thijn en Andrew Plaate, beiden 21 jaar oud. Ze willen een voorbeeld zijn met hun muziek en gebruik maken van de invloed van hun Curaçaose roots.

Lucratieve uitlaatklep
De jongeren zijn op Curaçao geboren, maar zijn op 18-jarige leeftijd naar Nederland verhuisd om hun studie voort te zetten. Meghan ging Rechten studeren en Andrew Technisch Natuurkunde, en na enkele jaren blokken op moeilijke studies, bleek de muziek een lucratieve uitlaatklep te zijn. Zodra BLVCKHAZE de studio betrad met de bekende Arubaanse zanger en componist Jeon, die als een mentor is voor het duo, werden diverse samenwerkingen en nummers geproduceerd.

“Als je onze sound zou moeten omschrijven”, zegt Andrew, die alle muziek produceert, “dan is het muziek waar je goed op kan dansen met invloeden van House, Reggaeton en Afro House.” Meghan voegt toe: “Wij maken graag een genre-mix. We hebben altijd grote bewondering gehad voor Jeon, maar toen we met hem gingen samenwerken, heeft hij ons veel kritischer gemaakt op onze muziek.”

Issue cover door Nathan Wu

Issue cover door Nathan Wu

Single
Met de single ‘Issue’ begon BLVCKHAZE aandacht te krijgen van lokale radiozenders, en kwamen ze zelfs in de lokale top 40 op Curaçao en in Suriname. “Met het nummer wilden wij de emotie verbeelden die iemand kan voelen als een relatie eindigt. Als je partner je niet goed behandelt kan je zeggen:‘Legumai swá’ (Laat maar zitten man)”, vertelt Meghan.

Zo gauw Andrew het ritme had gemaakt wist hij dat dit een hit was. Ook hebben ze zelf de clip in Italië gefilmd en daarna heeft Andrew het eindproduct ge-edit. Muziekcriticus, DJ en videoclipregisseur Selwyn de Wind was onder de indruk van de eerste productie van het duo. “De combinatie Nederlands-Papiaments beviel me goed en BLVCKHAZE is anders en commercieel aantrekkelijk. Ze hebben talent en de clip zendt een goede boodschap uit en dat moeten ze ontwikkelen”, zegt de DJ.

Naast de muzikale samenwerking zijn Meghan en Andrew getrouwd in augustus vorig jaar. Zes jaar geleden maakte Meghan al covers van Bruno Mars, Katy Perry en Chris Brown op YouTube en Facebook, waar Andrew op reageerde, en de rest is geschiedenis. In augustus 2014 waren ze op vakantie op Curaçao en Andrew was al plannen aan het maken om Meghan ten huwelijk te vragen. Hij koos Cas Abou omdat dat hun favoriete strand is en ze daar altijd graag zwemmen. “We zouden gaan scubaduiken”, weet Andrew nog. “Man, ik schrok me wild en ging naar de oppervlakte toen hij ‘Marry Me’ schreef op een onderwaterbord”, zegt Meghan.

Aruba
BLVCKHAZE komt net uit Aruba waar ze twee clips hebben opgenomen met Jeon en Ritmo Real, en ze werken ook aan een nummer met Area 51. “Misschien brengen we volgend jaar een album uit, maar we moeten meer gedraaid worden om meer fans te krijgen”, zegt Andrew.

Door Deya Mensche