Producer/songwriter Clifford Goilo aan het werk in zijn studio. Foto: Pieter Hofmann.

Producer/songwriter Clifford Goilo aan het werk in zijn studio – foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – Rust is producer en songwriter Rustedbraces (35) nauwelijks gegund. Hij maakt lange werkweken en reist in dat kader veelvuldig naar Los Angeles en Londen. Ook op vakantie gaan zijn tools mee om te werken aan nieuwe nummers.

“Maar in de muziek vind ik wel rust. Het vak zelf is heel rustig, je bent bezig je te uiten. Het is een lang meditatieproces eigenlijk. Wat het zwaar maakt, is de ‘hustle’ daar buiten.” Het liefst zou hij met vervroegd pensioen gaan en in een klein huisje op Curaçao wonen, weliswaar nadat hij een tijd in Los Angeles gewoond heeft en een Grammy Award heeft gewonnen.

Pieter Hofmann zocht Rustedbraces in de studio op

Vroege jaren
Clifford Goilo, zoals hij eigenlijk heet, ontdekte rock toen Nirvana megahit ‘Smells Like Teen Spirit’ uitbracht. Hij was tien jaar oud. De pianolessen en zijn tijd in kinderkoor Zjozjoli was hij subiet vergeten.

Toch dacht hij pas als volwassene na over een muzikale carrière. “Op Curaçao heb je het idee dat je iets moet doen wat zekerheid biedt. Daarna kan je een hobby als werk doen want dan heb je een back-up. Of het eiland te klein is? Misschien wel ja.”

Zodoende koos Goilo aanvankelijk voor een IT-studie, maar belandde uiteindelijk toch in de muziekindustrie. Bij de Amsterdamse muziekstudio FC Walvisch maakte hij vooral muziek voor tv-commercials.
 

Nederlandse scene
Daarna legt hij zich toe op popmuziek. “Eigenlijk doe ik vooral de Nederlandse scene. Bijvoorbeeld Sharon Doorson, Ladies of Soul en Alain Clark. En dance dus, op dat gebied is Bakermat mijn grootste succes.” De single ‘Teach Me’ werd platina. “En ‘Something Beautiful’ van Sharon Doorson is nu een jaar uit en wordt nog steeds op de radio gedraaid. Dat begint misschien wel een evergreen te worden.”

Goilo’s werk blijft overigens niet beperkt tot de landsgrenzen. In de komende maanden komt een single uit van Mandy Jiroux, die vroeger samen met Miley Cyrus een show had. Ook een samenwerking tussen de Amerikaanse rapgroep Bone-Thugs-N-Harmony en Sean Paul ziet nog deze zomer het levenslicht.

Curaçaose ritmiek
Beïnvloeden Goilo’s Curaçaose wortels zijn werk? “Op mijn vakgebied is dat het denken over ritmiek, denk ik. In plaats van te tellen 1-2-3-4, denken we op Curaçao in zes-achtsten.” Hij zingt het zachtjes na. “Ta-ta-ta-ta… het is geen gevecht in mijn hoofd, maar ik experimenteer er wel mee.”

Hij laat een door hem geproduceerde song van Sharon Doorson horen. “Hier. Eigenlijk een ‘chapi’ in een track, awesome toch? Hier heeft ze vorig jaar Radio 538 XXL in de Ziggodome haar show mee afgesloten. ‘You Know What’ heet het. Die komt waarschijnlijk nog deze maand uit.”

Door Pieter Hofmann