DJ Fab - foto: Deya Mensche

DJ FAB – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – De Curaçaose DJ FAB maakt in Nederland furore in het urban genre. Als er een feest of festival is waar de Antilliaanse gemeenschap bijeenkomt, is DJ FAB er bij om de populairste Afrohouse hits te spelen. Hij is momenteel op Curaçao voor optredens bij verschillende clubs.

De 29-jarige DJ werd geboren als Fabian Cominencia in de wijk Kwartje. Na zijn MTS opleiding vertrok hij naar Nederland om Technische Informatica te studeren, maar na een tijd nam hij een pauze waarin hij zijn muzikale carrière wilde ontwikkelen, om daarna verder af te studeren.

Na vijf jaar in Nederland besloot hij het DJ vak serieus te nemen. “Het begon heel spontaan, waarbij ik altijd er voor zorgde om muziek bij me te hebben op de feesten van mijn vrienden. Aanvankelijk dacht ik dat mijn apparatuur niet goed was en verkocht ik alles om weer nieuwe te kopen. Maar al snel merkte ik, dat ik vooral veel moest oefenen om hier goed in te worden.”

Mixtechniek
Volgens Cominencia moet een goede DJ zijn publiek kunnen voelen. “Je kunt niet zomaar beginnen om maar wat te spelen wat je zelf leuk vind. De mixtechniek is ook belangrijk.”

MC Don T – foto: Deya Mensche

MC Don T – foto: Deya Mensche

MC Don T, ook bekend als Viendri Eleonora, die diverse urban feesten op Curaçao en in Nederland doet, ziet een groot verschil tussen de urban feesten in Nederland of op Curaçao. Maar de sfeer en de ontwikkeling van het genre zijn hetzelfde. “Het Curaçaose publiek stelt hogere eisen en moet eerst acclimatiseren voor ze beginnen te genieten”, zegt hij. De rol van de MC is essentieel om de DJ te helpen een goede sfeer te scheppen.

Volgens MC Don T gaat DJ FAB heel goed, vooral bij het Antilliaanse publiek. De DJ werkt vaak met de band Cache. Ook erkent hij dat Nederland legendarisch is in het kweken van DJ’s die internationaal uitblinken, vooral in het House genre. Maar het urban genre blijft niet achter. “In Nederland is er veel uitsluiting, je komt er niet snel tussen. De DJ’s vormen een kliek en zij, of de promotor, moeten je een kans geven” vervolgt MC Don T. Langzaam maar zeker gaat DJ FAB de goede kant op, en heeft hij op grote festivals als ‘CrazySexyCool’ gedraaid.

Lloret del Mar
In oktober gaat DJ FAB deel uitmaken van een groep urban Antilliaanse artiesten die een rondreis zullen maken in het populaire Spaanse toeristenoord Lloret del Mar. “We gaan nu al voor de tweede keer en dit keer hebben we het beter gepland zodat we meer kunnen optreden.” Zoals gewoonlijk arriveert hij december aanstaande op zijn geboorte-eiland om het publiek te trakteren op goede muziek en een goede sfeer.

Door Deya Mensche