Fernando Halman - foto: Pieter Hofmann

Fernando Halman – foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – Eigenlijk zou Fernando Halman (35) rechten gaan studeren. “Dat wilde mijn moeder. Maar ik zei: ik moet gehoor geven aan muziek.” Inmiddels is de Arubaanse Amsterdammer uitgegroeid tot boegbeeld van de urban muziekstroming en heeft hij een ochtendshow op radiozender FunX. Ook is hij producer en stemacteur.

Welke rol past hem nou het best? Halman: “Goede vraag. Ik doe muziek en vanuit muziek is alles voortgekomen.” Halman maakte muziek toen hij zich in opgaf voor het tv-programma Hey DJ (2004). Hij haalde de finale en kwam bij FunX terecht.

Pieter Hofmann in gesprek met Fernando Halman

Werkdag
Doordeweeks staat hij om drie uur ’s ochtends op. “Ik zit om kwart voor vier in de trein naar Rotterdam. Laptop op mijn schoot, ik ontbijt ook in de trein. Om kwart over vijf zit ik in de studio, van 7 tot 10 doe ik de show. De ene keer heb ik binnenlands talent zoals Ronnie Flex te gast, maar ik praat ook met politici. Ik heb bijvoorbeeld minister-president Mike Eman in de show gehad.”

Werken zit hem in het bloed: een gemiddelde dag bestaat uit radio maken, in de studio werken en slapen. Dat eiste zijn tol, geeft hij toe. “Het heeft me wat relaties gekost.”

Roots
Halman groeide op in Amsterdam-Oost. “Ik ben hier geboren, maar mijn beide ouders komen van Aruba en ik ga regelmatig terug om mijn zusjes op te zoeken. Elke dag voel ik me Arubaan, ik denk dat het de extra jus is die ik meeneem. Ik had bedacht om een Arubadag te houden op de radio omdat ik vond dat de luisteraar ook kennis moest maken met mijn roots.”

Urban
Halman is inmiddels meer dan tien jaar het gezicht van urban – als dj en producer. Halman: “Ik ben altijd bezig met het ontdekken van nieuw talent. Ik hou mijn oren open en let op kwaliteit in plaats van het moment dat iemand succesvol is. Ik hoop met mijn oor mensen een platform te geven. Dat is ook waarom ik NandoLeaks heb bedacht, een klein item in de show van anderhalf, twee minuten. Dan laat ik mensen luisteren naar muziek die niet in de playlist staat.”

NandoLeaks heeft inmiddels ook een website, waar Halman nieuwe onbekende muziek plaatst. Geld verdient hij er niet mee, credits voor zijn platform des temeer. “Mijn doel op aarde als communicator is om mensen te helpen die op dat moment geen stem hebben. Ik geloof in verbinden. Muziek kan dat.”

Erkenning
Toch krijgt urban maar mondjesmaat erkenning vanuit de mainstream. Het regende zure reacties toen urban-collectief New Wave vorig jaar de Popprijs won. Halman: “Van urban is lang gedacht dat het geen bestaansrecht heeft. Maar door de evolutie van technologie is er een hele nieuwe doelgroep die muziek streamt. Dat vliegt de pan uit. Broederliefde haalde 700.000 streams in een dag met hun album Hard Work Pays Off 2, waardoor mensen als Beyonce aan de kant werden gezet. Die stroming is zo powerful, daar kan de mainstream niet meer omheen.”

Missen andere zenders de boot? Halman: “De boot begint te varen en als ze niet hun best doen, missen ze een hoop. Het is een kwestie van tijd voordat je gedwongen wordt om het te draaien. Maar het mooie is, it’s never too late.”

Door Pieter Hofmann