Statenlid Donny Rasmijn staat het parlement te woord. Foto: Ariën Rasmijn

Statenlid Donny Rasmijn staat het parlement te woord. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Het Arubaanse parlement heeft dinsdag het verbod op verspreiding van plastic tasjes door bijvoorbeeld supermarkten en restaurants unaniem aangenomen. Wie op Aruba vanaf 1 januari 2017 nog plastic tasjes uitdeelt aan klanten kan rekenen op een boete die na herhaling kan oplopen tot tienduizend Antilliaanse Guldens.

Feitelijk gaat het hier om een aanpassing binnen de Algemene Politieverordening (APV). Toch heeft het volgens initiatiefnemer Donny Rasmijn drie jaar geduurd om het zover te krijgen dat het naar de Staten kon.

Ariën Rasmijn in gesprek met initiatiefnemer Donny Rasmijn en oppositielid Xiomara Ruiz-Maduro

Nu de wetsaanpassing is aangenomen, begint het echte werk pas, verklaart Rasmijn. Nu is het de bedoeling dat in de komende zes maanden de APV wordt hervormd zodat handhaving van deze wet, maar bijvoorbeeld ook de hondenwet die vorig jaar van kracht is gegaan, wordt vergemakkelijkt.

Bewustmakingscampagne
In die aanloopperiode wordt ook een bewustmakingscampagne gelanceerd. Nu volgt na het uitdelen van een boete door de politie het opmaken van veel papierwerk, waardoor de controle – ook door andere opsporingsambtenaren van bijvoorbeeld Directie Natuur en Milieu en de City Inspector – op dit soort vergrijpen geen prioriteit heeft. De invoering van een oproep-procesverbaal moet hier verandering in brengen. Ook bestaat de mogelijkheid om delen van de APV, waaronder het verbod op plastic zakken en de hondenwet, op te nemen in de nieuwe Landsverordening Bestuursrecht.

Oppositie blijft kritisch
Statenlid Xiomara Ruiz-Maduro (MEP) prijst de wet aan, maar blijft kritisch. Haar fractie vindt dat de regering nog niet genoeg doet om het milieu te beschermen. Zo is er nog altijd geen milieuwet aangenomen en worden burgerinitiatieven en diensten die toezicht moeten houden op milieubescherming niet geholpen.

Door Ariën Rasmijn