Partijleider en premier Mike Eman spreekt de aanhang toe. Naast hem Mervin Wyatt-Ras. Foto: Ariën Rasmijn

Partijleider en premier Mike Eman spreekt de aanhang toe. Naast hem Mervin Wyatt-Ras. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De kogel die iedereen zag aankomen is eindelijk door de kerk. Mervin Wyatt-Ras, tot begin 2011 nog fractielid van MEP, heeft de overstap gemaakt naar AVP. Dit werd gevierd in haar thuisbasis Savaneta.

 

Samen met oud-minister van Onderwijs en Infrastructuur Marisol-Lopez Tromp was Wyatt-Ras uit de MEP-fractie gezet nadat zij tegen de fractielijn in had gestemd voor versobering van de pensioenen en wijziging van de pensioensleeftijd voor gezagsdragers. Voor MEP was dit de eerste grote klap na de al wrange verkiezingsnederlaag van september 2009. Daarna zouden nog de perikelen rond de lijsttrekkersverkiezingen en het vertrek van Booshi Wever volgen.  Lopez-Tromp stond in 2009 op nummer twee op de kieslijst. Zij was goed voor een paar duizend stemmen en meerdere zetels. Wyatt-Ras had een stuk minder, maar was wel Statenvoorzitter toen MEP de absolute meerderheid had. In die jaren diende ze trouw de belangen van de meerderheidsfractie. Die kon onder haar voorzitterschap op dezelfde makkelijke manier dat de huidige meerderheidsfractie het nu onder Statenvoorzitter Paul Croes doet, wetten en begrotingen van de regeringen doordrukken.

Eigen gezicht

Nadat ze uit de MEP was gezet trok Wyatt-Ras veel op met Lopez-Tromp. Toch begon ze ook als Statenlid en voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid  ook een beetje meer een eigen gezicht te krijgen. Niets wereldschokkends, maar zeker ook niet verwaarloosbaar.  Volgens haar was de overstap na 12 jaar in de MEP-fractie te hebben gediend niet makkelijk. Gesprekken met Partido Democracia Real liepen op niets uit. Uiteindelijk vond Mervin  – getrouwd met de zoon van oliemagnaat Oscar Wyatt Jr., voormalig eigenaar van de raffinaderij in San Nicolas. De regering was een paar maanden terug zo aardig om een straat in san Nicolas naar hem te vernoemen – toch een weg naar AVP, de partij die toch al zo lang voor haar en haar omgeving de grote tegenstander was. Familie en vrienden aan de oostkant van het eiland steken nu groene vlaggen op in plaats van gele en kijken niet meer om. De beledigingen van de oude partij naar het adres van hun kandidaat waren teveel en vaak ook te grof voor woorden.

Mervin Wyatt-Ras omarmt minister Otmar Oduber, minister Benny Sevinger kijkt toe. Foto: Facebook Otmar Oduber

Mervin Wyatt-Ras omarmt minister Otmar Oduber, minister Benny Sevinger kijkt toe. Foto: Facebook Otmar Oduber

Zand erover

Er waren in het verleden flinke aanvaringen tussen Wyatt-Ras en de AVP-fractie. Vanochtend publiceerde MEP (lekker sportief als altijd) oude artikelen op Facebook waarin Wyatt-Ras uithaalt naar AVP-leider Mike Eman. Ook het incident waarin toenmalig AVP-fractielid Carmelita Haynes demonstratief op de voorzittersstoel zing zitten om er niet van af te gaan (zelfs niet toen de politie kwam opdagen), passeerde de revue. Dat allemaal lijkt nu gladgestreken. Tegen Caribisch Netwerk zegt Wyatt-Ras zelf dat zij toentertijd na de aanvaringen altijd contact hield met de oppositieleden en alle ruzies uitpraatte. Gisteravond kwam Wyat-Ras dus arm in arm met Eman en met haar aanhang achter zich naar het nieuwe partijhuis van AVP in Savaneta. Bijna alle ministers en leden van de groene fractie waren aanwezig en het was volle bak bij het partijhuis. Knuffels, muziek, mooie toespraken, welkom bij de club. Wyatt-Ras straalde onder alle aandacht. Partijleider Eman had het over het verenigen van verschillende groepen en ideologieën onder een partij. Wyatt-Ras zelf had het eigenlijk alleen maar over de stemming waar zij en Lopez-Tromp voor uit de MEP waren gezet twee jaar geleden. Het leek even alsof ze verder weinig te melden had. Pas aan het eind, toen ze mensen ging bedanken die haar bijstonden in haar beslissing, wist ze een snaar te raken. Niet toen ze tegen de tranen vocht omwille van haar wijlen moeder, maar toen ze aangaf juist voor de zwakkeren binnen de maatschappij op te willen komen. Daar was even een volwassen fermheid te zien die niet vaak te zien was bij de ooit zo schuchtere politica uit Noord Cura Cabai.

Desiree

Opvallend was ook de toespraak van Desiree Croes, de enige openlijk homoseksuele (en met partner getrouwde) parlamentariër. Deze week publiceerde Caribisch Netwerk dat partijleider Eman het homohuwelijk op Aruba niet ziet zitten. “Ik hou van deze man en in onze partij kunnen we het niet met elkaar eens zijn,  en toch samen optrekken met respect voor elkaar.” Desiree Croes was als enige op het podium in het zwart gekleed gisteravond.

De grote vis

Niemand zei het, maar natuurlijk is het wachten nu op het aan de haak slaan van de échte grote vis: Marisol Lopez-Tromp. De geruchten zijn dat de onderhandelingen stroef verlopen en dat zij serieus overweegt om uit de politiek te stappen. Tegen Caribisch Netwerk zegt partijleider Eman echter dat de gesprekken, die open zijn van karakter, nog altijd gaande zijn.

Door: Ariën Rasmijn