ORANJESTAD –

Stickeractie AVP in Paradera. Foto: Facebook AVP

De eerste stickers, t-shirts, petten en vlaggen met partijkleuren zijn al op straat te zien.

Ook in het tijdperk van sociale media voert Aruba traditioneel campagne.


Als het om campagnevoeren gaat blijft Aruba traditioneel. Facebook is handig om aanhang te mobiliseren, maar als vanouds worden weer bakken met geld gestoken in stickers, petten, vlaggen en t-shirts in alle soorten en maten. Hoe meer, hoe beter. Partijen en kandidaten doen er alles aan om te laten zien hoe groot en fanatiek hun aanhang is.

Stickers en brillen

Al deze leuke spullen zijn natuurlijk gratis op te halen bij de verschillende partijhuizen op het eiland. “Mensen worden ook boos als je het niet doet. Zij willen hun gratis t-shirts en petjes. Je moet dus haast wel”, vertrouwde een kandidaat me een keer toe. Campagnemateriaal kopen kost geld en vooralsnog kun je er van uitgaan dat regeringspartij AVP op dit moment de grootste schatkist heeft. Echt duidelijkheid is er niet, want de door de regering beloofde Wet Openbaarheid Campagnefinanciering is in de afgelopen drie en een half jaar niet naar de Staten gebracht.

Partijstickers met de slogan ‘Bon Trabou’ (‘Goed Werk’) zijn al een maand of wat in de omloop. Kandidaten zijn nu ook begonnen met de straten volplempen met eigen variaties op het groene logo en de huisstijl van de partij. Minister van Toerisme, Otmar Oduber – op Facebook en Twitter de meest actieve kandidaat – plakte afgelopen weekend stickers met zijn logo op auto’s in Paradera. Justitie-minister Arthur ‘Duro’ Dowers is ook los. Hij heeft brillen laten maken met zijn naam erop. Andere AVP-kandidaten zijn nog in de luwte bezig. De een onderhandelt met een populaire muzikant over het gebruik van een liedje als campagnenummer, anderen zijn nog druk in de weer met imago- en PR consultants.

PDR

PDR-leider presenteert nieuwe kandidaten Mackay en Goeloe. Foto: Ariën Rasmijn

Partido Democracia Real presenteerde gisteren twee nieuwe kandidaten, orthopedagoge Lilla Mackay en voormalig raffinaderijman Hilario Goeloe. Beiden moeten nog duidelijk wennen aan hun nieuwe rol gezien hun eerste toespraken, zoveel is duidelijk.

Maar de rode bal is aan het rollen, en de ‘Get Real’ stickers worden al uitgedeeld. De partijleiding heeft naar verluidt met zo’n 50 potentiele kandidaten gesproken. Daartussen zitten in ieder geval twee klinkende namen met wie ze nog aan het onderhandelen zijn; Lisette Gomes, die in de afgelopen jaren naam heeft gemaakt als activiste tegen kindermisbruik en Lisette Malmberg, kerkleider en leider van de bewonersvereniging die actievoert tegen de komst van een windmolenpark in Urirama.  Die laatste zou naar verluidt ook in gesprek zijn met MEP.

Nog geen wedloop

Stickeractie MEP. Foto: Facebook MEP.

Normaal gesproken is er een wedloop tussen MEP en AVP op gebied van wie het meeste campagnemateriaal heeft. We hebben het overigens al jaren zonder een fatsoenlijk lijsttrekkersdebat moeten stellen, maar dat terzijde. Dit jaar lijkt het erop dat de gele partij rustig aan begint. De leider en de kandidaten richten zich nu vooral op huisbezoeken. Her en der gaan een paar gele vlaggen omhoog en worden stickers geplakt. Nadat vijf nieuwe kandidaten onlangs werden gepresenteerd is er weinig nieuws uit Santa Cruz.

Daarnaast is er nog intern het een en ander glad te strijken. Meerdere bronnen spreken van een broeiend conflict tussen de familie van partijleider Evelyn Wever-Croes en de familie van oud-partijleider Nelson Oduber. Reden  hiervoor zou de aanstaande kandidatuur van zijn zoon Dangui zijn, maar details over wat er precies aan de hand is missen nog.

Door: Ariën Rasmijn