KRALENDIJK – Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon buurtje: vier blauwe huisjes, dicht bij elkaar. De buren zouden vanaf de porches een praatje met elkaar kunnen maken. Maar in plaats van gezinnen, komen er binnenkort ex-gedetineerden te wonen. De zogeheten ‘Halfway Houses’ liggen op het terrein van stichting Krusada en werden vrijdag officieel geopend.
De resocialisatiewoningen zijn bedoeld om gedetineerden met een voorwaardelijke invrijheidstelling te helpen bij hun terugkeer naar de maatschappij. Want zonder begeleiding, een dak, een inkomen, dagbesteding, of hulp bij verslavingsproblematiek en psychische problemen, is de kans groot dat ex-gedetineerden terugvallen in oud gedrag.
Het ‘Halfway House’ is een samenwerkingsproject van Stichting Krusada, de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) en de reclassering.
Het project moet recidive helpen voorkomen. Want het aantal gevangenen dat opnieuw wordt opgepakt is hoog, aldus Wibo de Vries, waarnemend directeur van de JICN. “Voor iemand in vrijheid wordt gesteld, kijken we altijd waar iemand naartoe kan: is de thuissituatie op orde? Dit resocialisatieproject is een alternatief voor gevangenen de geen veilige plek hebben om naar terug te keren.”
Recidive
Vier mensen kunnen er straks in één woning wonen. Het hele project biedt plaats aan twaalf ex-gedetineerden. “Ja, het is een risico, vier ex-gevangenen in één huis”, erkent Peter van der Mark van Krusada. “Maar daar is bewust voor gekozen. Want ze moeten leren omgaan met die risico’s. Ze delen een badkamer en de keuken, zo kunnen ze leren samenwerken.” Een van de huisjes wordt de gemeenschappelijke ruimte. De tafeltennistafel staat er al, net als de koelkast, ook is een zithoek ingericht. Er is 24 uur per dag toezicht.
Gedetineerden met een voorwaardelijke invrijheidsstelling, kunnen in aanmerking komen voor het project. “Natuurlijk kijken we of mensen wat betreft delict en wat betreft gedrag bij elkaar kunnen wonen”, zegt Van der Mark.
Toezicht
De ex-gedetineerden blijven minimaal één en waarschijnlijk hooguit twee jaar. In die periode krijgen ze een intensief programma. Van der Mark: “Het is niet de bedoeling dat mensen 32 uur televisie gaan kijken. Ze volgen trainingen sociale vaardigheden, kunnen een studie doen, bijvoorbeeld bij Forma, ze kunnen werken bij een van de projecten van Krusada, maar ze kunnen ook buiten het terrein een baan zoeken. Ze staan onder toezicht van de reclassering.”
Volgens De Vries heeft het project ‘moed’ gevraagd van de samenwerkingspartners: “We zijn niet alleen heel verschillende organisaties, we moesten ook nadenken over een faciliteit die er nog niet is. Dat betekent dat we grenzen moesten oversteken.”
Het eerste anderhalf jaar wordt het project gefinancierd door het ministerie van Veiligheid & Justitie.
Door Janita Monna