Justitiële Inrichting Caribisch Nederland - foto: Belkis Osepa

Justitiële Inrichting Caribisch Nederland – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Venezolaanse gevangene Angel Cuero Moreno is op vrijdag 23 augustus in hongerstaking gegaan in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire. Hij wil zijn vrijheid, omdat hij zegt al een derde van zijn straf te hebben uitgezeten.

 
Volgens de gevangenis loopt pas in december een derde deel van zijn straf af. Cuero Moreno heeft in een interview met de ochtendkrant Extra gezegd dat hij voornemens is in hongerstaking te gaan. David van Delft, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie BES, laat weten dat de gevangenis bevestigt dat Cuero Moreno vandaag heeft aangegeven niet meer te willen eten en drinken.

 
De Venezolaan zit een straf uit voor poging tot moord gepleegd in april 2012. Zijn zaak kwam in augustus vorig jaar voor de rechter. Cuero Moreno vindt dat hij slachtoffer is van onrecht. Buitenlandse gevangenen mogen na een derde van hun straf hun vrijheid krijgen. Nederlandse gedetineerden moeten tweederde van hun straf uitzitten.

 
Gratie
Vrijheid krijgen na een derde van de straf te hebben uitgezeten, valt onder de zogenaamde ‘vreemdelingen gratie regeling’. Van Delft legt uit dat de regeling voor 10-10-10 in werking was op alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. De vreemdeling komt na een derde van de straf uit de gevangenis, maar dient onmiddellijk het land te verlaten en mag niet meer terugkomen. Basisvoorwaarde is dat de opgelegde straf minder moet zijn dan vijf jaar.

 
Van Delft: “De vreemdelingen gratie bestaat nog op Sint Maarten en Curaçao, maar niet meer op de BES-eilanden. Het OM heeft Nederland gevraagd de regeling te herintroduceren op de BES-eilanden, maar dat is nog niet het geval.”

 
Voorwaarde
Een belangrijk detail in het geval van Cuero Moreno is dat hij niet voldoet aan de basisvoorwaarde van een straf minder dan vijf jaar. “Dus zelfs als het bestaat op de BES-eilanden, zou hij daarvoor niet in aanmerking komen”, aldus Van Delft.

 
In zijn uitlatingen bekritiseert Cuero Moreno zijn behandeling in de gevangenis omdat hij nog steeds niet is overgeplaatst naar Venezuela. Daarvoor heeft hij een verzoek ingediend bij de Nederlandse instantie belast met overplaatsingen. De procedure voor zijn strafexecutie in Venezuela is gestart. Maar het neemt tijd in beslag. “Het wachten is op het akkoord van Venezuela. Van onze kant is alles gedaan wat gedaan moest worden. Tot dan blijft hij opgesloten, want we moeten het rechtelijke vonnis uitvoeren.”

 
De JICN heeft op basis van het protocol ‘honger en/of dorststaking’ melding gemaakt van dit voorval bij de Dienst Justitiële Inrichting in Nederland. In het protocol staat welke maatregelen genomen moeten worden.

 
Door Belkis Osepa