Fred Teeven en hoofddirecteur Justitiële Inrichting Peter Hennephof  onthullen het bouwbord

Fred Teeven en hoofddirecteur Justitiële Inrichting Peter Hennephof onthullen het bouwbord – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De bouw en exploitatie van de nieuwe Justitiële Inrichting Caribisch Nederland op Bonaire levert een ‘enorme bijdrage in de werkgelegenheid op het eiland’. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven benadrukte tijdens het startsein voor de bouw dat Bonaire zelf hier goed van moet profiteren.

De nieuwe gevangenis krijgt een detentiecapaciteit van 125 plekken. De nieuwbouw behelst ook andere faciliteiten en voorzieningen voor onder andere sport, ruimte voor bezoekers en gedetineerden, computerlokalen en een luchtkooi.

Belkis Osepa in gesprek met staatssecretaris Fred Teeven

De gevangenis op het enorme bouwterrein bij Plantage Aruba is eind 2016 gereed. Direct daarna wordt het tijdelijke cellencomplex van containers in het midden van Kralendijk verruild voor de nieuwe onderkomen buiten de stad.

Lik-op-stuk
Hoewel Teeven de boost voor de Bonairiaanse werkgelegenheid aanhaalt, noemt hij ook waar het om draait bij de bouw van een nieuwe gevangenis. “Het gaat hier op Bonaire net als in Nederland, ook een beetje om lik-op-stuk. Praten en voorkomen is goed, maar op een gegeven moment moet je optreden als het gaat om de criminaliteit. Naast voorzieningen treffen voor de inwoners op bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid en sociale zaken, moet ook een repressieve harde aanpak nodig zijn. Daar zal de justitiële keten af en toe niet voor moeten bukken. De gevangenis speelt daar een rol in.”

Door Belkis Osepa