Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Aruba verandert niets aan haar huidige toelatingsbeleid voor Amerikanen. Dit zegt minister Benny Sevinger van Integratie, als reactie op het nieuws dat Amerikanen op Curaçao voortaan geen werk- of verblijfsvergunning meer nodig zullen hebben.

Het besluit van de Curaçaose Justitieminister Nelson Navarro om de restricties voor Amerikanen daar op te heffen is gebaseerd op een gerechtelijke uitspraak in St. Maarten. Amerikanen daar spanden een zaak aan en baseerden zich op een vriendschapsverdrag tussen Amerika en Nederland uit 1955. Daarin staat aangegeven dat Amerikanen binnen het Koninkrijk dezelfde behandeling krijgen als Nederlanders.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister Sevinger

Op St. Maarten en Curaçao is het zo dat Nederlanders geen verblijfs- of werkvergunning nodig hebben en al bij het aantonen van een goed en vast inkomen van rechtswege worden toegelaten. Op Aruba daarentegen moeten Europese en Caribische Nederlanders wel een verblijfs- en werkvergunning krijgen om te kunnen blijven.

Vijf jaar
Dat geldt volgens minister Sevinger ook voor Europeanen uit EU-lidstaten en Amerikanen, waardoor er dus al sprake is van gelijke behandeling. Na een periode van vijf jaar wordt het verblijf op Aruba van rechtswege en zijn verblijfs- en werkvergunningen niet meer vereist. Volgens de minister is dit proces daarmee al soepel genoeg voor Amerikanen en Nederlanders die op Aruba willen wonen.

Door Ariën Rasmijn