Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – Al vijf jaar wacht Saba op de ‘beloning’ om zelf werkvergunningen te mogen verlenen, maar het Nederlandse kabinet wil dat niet. De SP wil dat het kabinet dit nog vóór de kerst gaat regelen. 

Bestuurders op Saba willen bijvoorbeeld bouwvakkers naar het eiland halen, maar worden al jaren gefrustreerd door de bureaucratie bij de ministeries in Den Haag. “Regel het, staatssecretaris!”, sneert SP-Kamerlid Ronald van Raak naar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Maar staatssecretaris Knops is namens het kabinet vooralsnog niet bereid die verantwoordelijkheid volledig aan Saba te geven. Hij belooft ‘praktische oplossingen’, zodat de werkvergunningen sneller worden afgegeven.

“Op drie ministeries zijn ik-weet-niet-hoeveel ambtenaren bezig om de Nederlandse regels opnieuw aan te passen voor Saba. Maar dat hebben we nooit gevraagd!”, aldus Van Raak. “We hebben alleen gevraagd: laat Saba zijn eigen werkvergunningen doen.”

Komt politiek Den Haag beloftes na?
Ook andere Kamerleden delen zichtbaar die zorg als Van Raak de staatssecretaris toespreekt. De vrees onder parlementsleden is dat vooruitgang van Saba – met amper 2.000 inwoners – door politiek Den Haag juist gefrustreerd wordt.

“Als wij de economische ontwikkeling van Saba stilleggen omdat we niet met werkgeversvergunningen aan kunnen komen, dan hebben we echt een veel groter probleem”, reageert VVD-Kamerlid André Bosman. “Kan er geen pilot komen voor dit soort overduidelijke zaken?”

Wat voor de partijen in de Tweede Kamer het op dit moment extra pijnlijk maakt, is de belofte die al jaren wordt gedaan vanuit politiek Den Haag dat de Caribische gemeenten ‘beloond’ worden als er sprake is van goed bestuur. Dan mogen ze meer taken zelfstandig uitvoeren.

‘Alle ministers en premier Rutte ter verantwoording’
“Ik geef de staatssecretaris en de hele regering nog één kans”, aldus Van Raak in het debat met Knops. “Anders nodigen we na het reces het hele kabinet hier uit de eerste vergadering. Dan gaan we hier een debat hebben tot diep in de nacht tot de werkvergunningen op Saba geregeld zijn.”

Mocht de SP dat willen overwegen, dan hebben ze wel steun nodig van een Kamermeerderheid om alle ministers van het kabinet-Rutte III naar de Kamer te roepen.