PHILIPSBURG – De onderdanen van alle 28 lidstaten van de Europese Unie moeten van rechtswege in St. Maarten worden toegelaten als zij aan enkele simpele voorwaarden voldoen. Het land mag niet langer onderscheid maken tussen deze migranten en Europese Nederlanders die zich in St. Maarten willen vestigen.

 
Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft deze uitspraak gedaan nadat Jeroen Veen en Willem Nelissen, advocaten verbonden aan het kantoor van Lexwell, een zaak hadden aangespannen tegen de minister van Justitie. Dit deden zij voor een burger uit Slowakije, aan wie de toelating van rechtswege was geweigerd.

 
De rechter baseert de uitspraak op Europese regelgeving en op het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag van 1954. St. Maarten moet Amerikaanse burgers van rechtswege toelaten indien zijn over voldoende geld beschikken om zichzelf te onderhouden, een dak boven hun hoofd hebben, een ziektekostenverzekering en een blanco strafblad.

 
Volgens de rechter maken de door de advocaten aangehaalde verdragen duidelijk dat het non-discriminatie principe in St. Maarten opgaat voor de burgers van alle lidstaten van de Europese Unie.

 
Vergaande gevolgen
Volgens Veen en Nelissen zal de uitspraak vergaande gevolgen hebben voor het immigratiebeleid in St.Maarten. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor Curaçao en Aruba. De immigratie-verordeningen van deze landen zijn gelijk aan die van St. Maarten en ze hebben ook de status van Overzeese Landen en Gebiedsdelen in de Europese Unie.

 
Door Hilbert Haar