De stroom dollartoeristen uit Venezuela lijkt niet meer van lange duur - foto: Sharina Henriquez

De stroom dollartoeristen uit Venezuela lijkt niet meer van lange duur – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Terwijl op Aruba zowel bij de overheid als bevolking nog onrust is over de stroom Venezolaanse dollartoeristen (ook wel creditcard-toeristen), zijn er signalen dat deze situatie niet lang meer zal duren. De grenzen sluiten langzaam, omdat Venezolanen in eigen land aan steeds minder dollars kunnen komen om te kunnen reizen.

Dat zeggen zowel toeristen als op Aruba woonachtige Venezolanen. “Of er komt verandering na de verkiezingen (op 6 december voor een nieuw parlement) of de situatie verslechtert”, zegt een Venezolaanse toerist die met zijn dochtertje op vakantie is. “Als het verslechtert, dan denk ik niet dat we nog kunnen reizen.” De man zit bij de aparte ingang die de supermarkt speciaal heeft geopend voor Venezolaanse toeristen die bier, whiskey of tabak willen kopen. Vaak verkopen ze de producten door aan lokale Chinese supermarkten om zo dollars te krijgen.

Ook Laura Luces en Pilar Sydow, die al jaren op Aruba wonen, denken dat het ‘dollartoerisme’ af gaat nemen. “De grenzen gaan elk jaar steeds meer dicht, doordat de overheid de koopkracht van de burgers vermindert. Vroeger kreeg je 5000 dollar om te kunnen reizen, daarna 3000, 1500. Nu is het 700. We weten nog niet wat het komend jaar wordt. Wij voorzien dat er straks geen dollars meer beschikbaar zijn om te reizen”, zegt Pilar.

Laura vindt het vooral triest dat Venezolaanse toeristen vroeger overal welkom waren en nu niet meer. “Nu zijn we tweede-, derderangs toeristen. We zijn eigenlijk niet welkom.”

Ze zien ook dat Venezolanen steeds meer in een hoek worden weggezet. Op Aruba merken ze dat doordat in winkels Venezolanen in aparte rijen moeten staan, hun creditcards worden geweigerd en mensen “zijn minder aardig tegen ons.”

Minder open
Journalist Linda Reijnders die donderdag haar boek ‘We Are Aruba’ lanceert met interviews met 74 nationaliteiten, merkt op dat Aruba ‘minder open’ is geworden voor buitenlanders. “Ik hoor meer opmerkingen van ‘wij’ en ‘zij’, het wegzetten van groepen.” Zij hoopt dat haar boek tot een beweging leidt voor meer begrip en interesse voor andere culturen.

Door Sharina Henriquez