Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De afdeling Immigratie op de Koningin Beatrixluchthaven stuurt Venezolaanse toeristen zonder geld of hotelreservering onmiddellijk terug.

Volgens Gerard Fingal, hoofd Immigratie, is het in Venezuela al bekend dat je Aruba niet zo gemakkelijk meer inkomt. “De immigratiedienst van de luchthaven merkt dat het aantal bezoekers uit Venezuela zonder geld of hotelboeking afneemt”, zegt Fingal.

Dollars
Sinds een paar weken komen de Venezolanen niet meer voor een kort verblijf op Aruba om hoognodige goederen – zoals toiletpapier – in te slaan, maar om geld in te wisselen voor dollars. Dollars zijn in eigen land op de zwarte markt veel waard.

Met de winst die ze hierdoor maken kopen de Venezolanen artikelen van eerste levensbehoefte op de Venezolaanse zwarte markt. De laatste tijd treffen de autoriteiten groepen Venezolanen aan die de nacht niet in een hotel maar in de open lucht doorbrengen. Ze hebben vaak veel dollars op zak.

Velen veranderen hun terugvlucht naar een eerdere datum zodra ze de dollars in hun bezit hebben, en geven bijvoorbeeld ‘ziek kind’ op als reden. Vingal zegt dat de immigratie de toeristen wel eerder laat vertrekken.

‘Posada’
Dan zijn er nog de zogenaamde posada’s: woonhuizen die zijn omgebouwd tot hotelletje. Volgens Fingal is er met het nieuwe nultolerantiebeleid meer controle op het verblijf van Venezolaanse toeristen in de posada’s. Er is meer informatie en de departementen controleren de huizen op onder andere brandveiligheid.

Door Ariën Rasmijn