Hoeveel Venezolaanse vluchtelingen Aruba kan opvangen is nog steeds niet duidelijk - foto: Sharina Henriquez

Hoeveel Venezolaanse vluchtelingen Aruba kan opvangen is nog steeds niet duidelijk – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De overheid heeft twee locaties aangewezen voor noodopvang van Venezolaanse vluchtelingen. Waar deze zich bevinden en voor hoeveel vluchtelingen is onbekend.

De Arubaanse overheid doet geheimzinnig over scenario’s, noodplannen en ook cijfers van Venezolaanse illegalen. Verder geven overheidsinstanties tegenstrijdige informatie. Sinds 2005 is er volgens Bureau Rampenbestrijding een massa-migratieplan en inmiddels is er een derde versie van het plan.

Een reportage door Sharina Henriquez

Vragen over de details om te bepalen hoeveel vluchtelingen Aruba kan opvangen en voor hoelang, blijven onbeantwoord. Bureau Rampenbestrijding zegt dit niet te weten omdat zij alleen over het plan gaat en de uitvoering in handen is van diverse overheidsinstanties. “Omdat Venezuela nu ‘hot’ is, denkt men dat alles anders is, maar dat is niet zo. Nee, we kunnen niet zeggen wie de opvang regelt, dan is het plan niet meer geheim.”

Nieuwe draaiboeken
Na inzage in het geheime plan, blijkt dat er 25 noodlocaties zijn aangewezen voor calamiteiten. De opvang voor Venezolaanse vluchtelingen wordt daarin niet specifiek genoemd.

Inmiddels zijn er nieuwe draaiboeken gemaakt en blijkt de politie een grote rol te spelen in de eerste opvang. Bronnen binnen de politie leggen uit waarom: “Als ze komen in de stijl van Syrië, weten we dat zeker een half uur van te voren. En burgers aan land zullen ons ook als eerste waarschuwen als de boten komen.” Vervolgens gaan de vluchtelingen naar twee aangewezen opvanglocaties.

Waar deze zich bevinden en hoe groot deze zijn, is niet duidelijk. Alleen de minister van Justitie mag die informatie verstrekken, maar die is onbereikbaar.

Tegenstrijdig
Naast geheimhouding is er ook tegenstrijdige informatie. Zo stelt Bureau Rampenbestrijding dat er geen speciale taskforce is, terwijl naderhand die wel blijkt te bestaan. Daarin zitten diverse overheidsinstanties zoals de Veiligheidsdienst om de risico’s te monitoren.

Ook zegt Bureau Rampenbestrijding dat bij dit soort calamiteiten de overheid samenwerkt met NGO’s (non-governmental organization)als het Rode Kruis. Maar al in 2013 blijkt uit evaluatie van het calamiteitenplan dat dit niet in de praktijk is geregeld. Volgens directeur van Rode Kruis Aruba, Michel La Haye, is dat nog steeds zo. “We hebben geen overeenkomst met de overheid, dus op dat vlak is er ruimte voor verbetering.”

Het Rode Kruis heeft opvangplek voor 150 mensen van wie honderd in tenten moeten verblijven. “Dit is de maximale capaciteit die wij kunnen aanbieden. Dan moeten er wel afspraken gemaakt worden zodat we in de planning en oefeningen mee kunnen, willen wij het goed afstemmen zodat het geen paniekvoetbal wordt.”

‘Niet voorbereid’
De omgeving van Baby Beach in San Nicolas staat al jaren bekend vanwege de stranden waar illegalen per boot aankomen. Bedrijfsleider Helen van strandtent Big Mama Grill zegt dat ze meer Venezolanen ziet binnenkomen. “De vluchtelingen, ja die komen iedere dag binnen.” Erely Elisabeth die ook op het strand werkt, zegt: “Ze komen niet zo massaal in die grote boten, maar ze komen wel.”

Beiden denken niet dat Aruba voorbereid is op een vluchtelingenstroom. Helen: “Er is geen plaats, er is bijna geen plaats voor onszelf. Aruba probeert altijd een handje te helpen. Maar je kan niet tien handen uitsteken.”

Door Sharina Henriquez