Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Nadat Nederland bekendmaakte dat Curaçao één van de logistieke humanitaire hubs wordt voor hulp van de Verenigde Staten en andere landen aan Venezuela, benadrukt de Curaçaose premier dat dit geen militaire hulpactie inhoudt.

Tekst gaat verder onder de video
Kim Hendriksen vraagt Curaçaoënaars over hun eiland nu als hulp-hub voor Venezuela

“Het gaat hierbij om een civiele hulpoperatie, niet een militaire actie”, aldus minister-president Eugene Rhuggenaath. Hij vergelijkt de hulp met die aan Sint-Maarten nadat deze was getroffen door orkaan Irma.

‘Wij willen de perceptie vermijden dat we ons mengen in het militaire bewind van Venezuela’- premier Eugene Rhuggenaath

“We hebben het over het distribueren van voedselpakketten, materiaal en medicijnen. Zodat dus NGO’s van andere landen via onze luchthaven en haven het transport ervan naar Venezuela kunnen faciliteren.”

Na orkaan Irma fungeerde luchthaven Hato ook als luchtbrug voor internationale noodgoederen. Rhuggenaath: “Wij willen de perceptie vermijden dat we ons mengen in het militaire bewind van Venezuela. Ook hier zijn mensen erg bezorgd vanwege de slechte, economische toestand van het land, wat wij zeker willen verminderen met de humanitaire hulp nu.”

Het betekent dat de militaire FOL-basis van Amerika op Curaçao niet gebruikt hoeft te worden. Waarnemend woordvoerder van Defensie Caribisch Gebied zegt dat de overheid nog geen beroep op hen heeft gedaan. “Ik kan niet speculeren of en wanneer we die zullen ontvangen. Maar tot dusver is er nog geen beroep op defensie Caribisch gebied gedaan”, aldus Alex Kranenburg.

1 miljoen euro aan Rode Kruis
In een brief aan de Tweede Kamer zeggen de Nederlandse ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ook 1 miljoen euro toe aan het Nederlandse Rode Kruis. Die met dat geld het Venezolaanse Rode Kruis moet gaan helpen en andere hulpprogramma’s in de regio.

Op het tweede hulpverzoek van Curaçao onlangs is Nederland nog niet ingegaan, zo is ook te lezen in de kamerbrief. Aruba heeft op 1 februari Nederland ondersteuning gevraagd bij de asielprocedure. Daar wordt ‘welwillend’ naar gekeken, aldus de ministers. Het Nederlandse kabinet zegt verder bereid te zijn om te ‘ondersteunen bij andere uitdagingen’. Zoals de toekomst van de Curaçaose raffinaderij en het borgen van leveringszekerheid van brandstoffen op bijvoorbeeld Bonaire.